Hronika

Ne zna se koliko je koštalo deset stanova u zgradi A6

by POBJEDA | 19:01:2017 | 11:04:59

Vještak građevinske struke Ranka Popović juče je u podgoričkom Višem sudu tvrdila da, zbog neurednog vođenja građevinske dokumentacije, ne može utvrditi precizne troškove naknadno izgrađenih 1.035 kvadrata u zgradi A6 u Baru.
 
Ona je to kazala na suđenju bivšem predsjedniku barske opštine Žarku Pavićeviću, optuženom da je zloupotrebljavajući službeni položaj gradsku kasu “olakšao” za 2.930.000 eura.
 
On je, prema stavu tužilaštva, mimo zakona za izgradnju sporne zgrade garantovao mjenicama barske opštine.
 
Osim Pavićevića, na optuženičkoj klupi je i bivša izvršna direktorka Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Danijela Krković koja se tereti da je “falsifikovanjem službene dokumentacije u kompaniji ZIB pomogla Pavićeviću da pribavi imovinsku korist”.
 
“Na osnovu manjkavosti građevinske i investiciono-tehničke dokumentacije, ni izlazak na lice mjesta ne bi pomogao da se utvrdi vrijednost izvedenih radova prema naknadnom planu”, bila je kategorična Popović. Ona je objasnila da sumom od 3.809.221 eura nijesu “obuhvaćene količine radova koji su se pojavili kao posljedica izmjene projektne dokumentacije”.
 
Nesporno je da je pored predviđenih stanova urađeno još deset, ali ne mogu utvrditi koliko je tačno utrošeno novca za izgradnju tih deset stanova. Mogu uraditi procjenu, ali to nije tačan iznos kazala je Popović.
 
Odgovarajući na pitanje suda, ona je navela da je izgradnja zgrade A6 koštala više od 3.809.221 eura.
 
“Vrijednost stvarno izvedenih radova je veća od cifre navedene u mom nalazu, odnosno 3.809.221, a manja od 4.428.124 eura”, kazala je Popović.
 
Analizom projektne i gradilišne dokumentacije Popović je utvrdila da je Direkcija javnih radova, kao naručilac, kroz ovjeravanje takozvanih “privremenih situacija” nije tretirala naknadne radove koji su se pojavili zbog izmjene planske dokumentacije.
 
Branilac Pavićevića, advokat Dušan Lukšić, predložio je da se u dokazni postupak uvrsti i rješenje resornog ministarstva od decembra prošle godine kojim se opštini Bar ustupa poslovni prostor u pomenutoj zgradi.