Hronika

Izmjenjena optužnica protiv Pavićevića

by DNEVNE NOVINE | 25:01:2017 | 10:43:02

Zamjenik specijalnog tužioca Saša Čađenović izmijenio je optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića, pa je to bio povod da sutkinja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković, na zahtjev odbrane odloži davanje završnih riječi.
 
Nakon analize svih dokaza, Čađenović je odustao od daljeg krivičnog gonjenja protiv pravnog lica Zavod za izgradnju Bara AD (ZIB) u stečaju i u skladu s tim, precizirao raniju optužnicu.
 
Pavićevića se tereti da je Prvoj banci garantovao da će Opština vratiti kredit od preko četiri miliona eura, ako to ne učini kompanija ZIB čiji je većinski akcionar. On je, kako se navodi, 30. septembra 2013. zaključio novi ugovor, kojim je obavezao Opštinu Bar da plati kamate po ugovoru iz avgusta 2007. Tada je sa računa Opštine u korist banke preneseno 1.536.673 eura, a na štetu Opštine Bar, u čemu mu je umišljajno pomogla Krkotić. Ranijom optužnicom, ovaj iznos bio je skoro dvostruko veći.
 
Po izmijenjenoj optužnici, Pavićević se tereti za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a Krkotić za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja i produženo krivično djelo falsifikovanje službene isprave.