Hronika

Tri ostavljena muža u dvije godine napravila krvoproliće

by DNEVNE NOVINE | 03:02:2017 | 10:35:57

U posljednje dvije godine na teritoriji opštine Bar dogodila su se tri užasna zločina počinjena od strane ostavljenih muževa, koji se nijesu mogli pomiriti sa činjenicom da su ih supruge napustile zbog svakodnevnog zlostavljanja i utočište pokušale da nađu u kući svojih roditelja.
 
U sva tri slučaja zločini su se odigrali upravo u kući supruginih roditelja, koji su pokušali da zaštite svoje dijete od nasilnika, zbog čega su i oni našli na meti razjarenog zeta. A u dva slučaja su supruge, koje su podlegle povredama, bile u drugom stanju.
 
Ove velike tragedije su možda mogle da budu spriječene, kaže za “Dnevne novine” izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, naročito ako su žrtve nasilja prijavljivale zlostavljanje.
 
“Tražimo da tužilaštvo hitno istraži da li je u ovom, posljednjem slučaju u Baru nasilje bilo prijavljeno i, ako jeste, da li je rađena obavezna procjena rizika i učinjeno sve da se zaštite žrtve. Nedopustiv je nemar države prema izgubljenim životima žena”, kazala je Raičević.
 
Baranka Hatidža Sokolaj (49) oporavlja se na odjeljenju hirurgije u Opštoj bolnicu u Baru, nakon što ju je prije dva dana kuhinjskim nožem teško ranio zet Nedžad Beriša (30) iz Peći, koji je upao u njenu kuću kako bi se obračunao sa trudnom nevjenčanom suprugom Dudom Sokolaj (24) koju je tom prilikom izbo na smrt, nakon čega je sebi prerezao grkljan.
 
Slično je bilo ubistvo 15. novembra 2015. godine u Čanju, koje je počinio Beranac Vukić Džinkić. On je usmrtio tasta Božidara Asanovića (72) i teško povrijedio taštu Ivku Asanović (71) i suprugu Olgu Džinkić (44).
 
Revoltiran odlaskom iz kuće trudne supruge Veljdete Ljiković (26), njen muž Nazim Ljiković (38), 12. marta 2015. godine ubio ju je hicima iz pištolja u tastovoj kući u selu Murići kod Bara.