Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo Bokana

by DAN | 20:02:2017 | 11:51:52

Podgoričani Rufin Vujović, Renato Berišić i Anela Koljenović, odlukom Apelacionog suda, ostaće u pritvoru zbog sumnje da su svirepo i iz koristoljublja ubili Baranina Željka Bokana, u noći između 15. i 16. marta 2015. godine u Šušanju.
 
Viši sud u Podgorici produžio im je pritvor zbog straha da će, ukoliko se nađu na slobodi, pobjeći, kao i zbog težine djela za koje se terete. Vujović, prema ocjeni sudija, treba da ostane u istražnom zatvoru i zbog opasnosti da će, ukoliko mu pritvor bude ukinut, ponoviti djelo, budući da je i ranije osuđivan.
 
Branioci Vujovića i Koljenovićeve žalili su se na odluku o produženju pritvora, ali su je sudije Apelacionog suda odbacile kao neosnovanu.
 
U rješenju suda navedeno je da osumnjičeni imaju rodbinu u inostranstvu koja bi im mogla pomoći prilikom skrivanja, zbog čega je neophodno da im se produži pritvor. Opasnost od bjekstva povećana je činjenicom da Vujoviću, Berišiću i Koljenovićevoj prijeti kazna zatvora do 40 godina koja ih ne može ostaviti ravnodušnim, već ih može navesti da pobjegnu ukoliko se nađu na slobodi.
 
“Način izvršenja krivičnog djela, a okrivljeni su osnovano sumnjivi da su zajednički, po prethodnom dogovoru, na svirep način i iz koristoljublja sa umišljajem lišili života oštećenog, i po nalaženju ovog suda ukazuje na posebno težak i neuobičajen način izvršenja ovog krivičnog djela, te svakako ukazuje i na tešku poslJedicu djela, s obzirom na činjenicu da je nastupila smrt oštećenog Bokana, čime je ispunjen i drugi kumulativni uslov da bi se pritvor mogao produžiti po navedenom pritvorskom osnovu. Sledstveno prednjem, i po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je pravilno našao da su u konkretnom slučaju ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da bi se u odnosu na ove okrivljene produžio pritvor, po navedenom pritvorskom osnovu, za koje utvrđenje je u pobijanom rješenju dao dovoljne i valjane razloge, pa su i žalbeni navodi, koji su u tom pravcu, neosnovani”, piše u rješenju Apelacionog suda.