Kultura

Saša Ćetković galeriju pretvorio u ulicu sa svjetiljkima

by T-portal.hr / Bar Info | 21:03:2017 | 12:23:55

U zagrebačkoj galeriji “Modulor” postavljena je izložba “Svjetiljke” Saše Ćetkovića, koja donosi zanimljivu foto priču s gradskih ulica, na kojima je u fokusu fotografa taj motiv. Izložba je humanitarnog karaktera, a sav novac od prodanih fotografija ide beskućnicima koji žive od prodaje časopisa “Ulične svjetiljke”.
 
Saša je treća generacija umjetničkih fotografija porodice Ćetković iz Zubaca. Bavljenje fotografijom počeo je Jakob Ćetković, koji je prije Drugog svjetskog rata otvorio jednu od prvih fotografskih radnji u Starom Baru. Sve je to nadogradio Jakobov sin, a Sašin otac - Jozo - koji je u Zagrebu postao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih majstora umjetničke fotografije Jugoslavije sedamdesetih godina prošlog vijeka.
 
Galerija “Modulor” je za ovu priliku pretvorena u ulicu sa 35 fotografskih svjetiljki koje su na roli foto papira od 15 metara.

 
Šetajući ulicama raznih  gradova, kroz niz godina, fotograf je tražio sporedna starogradska mjesta gdje dizajn opreme nije još do kraja razorio tradicionalni izgled zidnim svjetiljkama. Fotografov pogled usmjeren je manje na ukupan ugođaj, a više na svjetiljku, njezin položaj, izgled i odsjaj. S jedne strane krenuo je izazovom romantike, a s druge stvorio je relevantan prilog istoriji dizajna zidnih uličnih svjetiljki.
 
“Dok sam fotografisao svjetiljke po ulicama raznih gradova više od godinu dana, fascinirala me spoznaja sveprisutnosti svjetiljke kao boga koji nam rasvjetljuje put kojim idemo. Pokušao sam je fotografisati kako svijetli u našim svakodnevnim životima usprkos tome što možda i ne vjerujemo. Ona je tu za sve nas, na svjetlu dana i u tmini noći”, komentarisao je autor svoje najnovije radove.
 
Saša Ćetković, Saša Joza Jakobova, rođen je u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna na odsjeku fotografije. Radio je kao službeni fotograf HNK u Zagrebu, gdje je snimao operske, baletne i dramske predstave i portrete njihovih protagonista. U novinskoj fotografiji radio je u gotovo svim relevantnim dnevnim, nedjeljnim i mjesečnim novinama kao urednik fotografije, fotograf i stručni saradnik. Član je ULUPUH. U Hrvatskoj je učestvovao na 24 izložbe, od kojih su devet bila samostalne.