Kultura

Prvo crnogorsko kulturno društvo osnovano u Švedskoj

by Darija Marđokić | 29:03:2017 | 19:40:05

U švedskom gradu Malmeu 25. februara je osnovano Prvo crnogorsko kulturno društvo za Skandinaviju čije će sjedište biti u Kristijanstadu.
 
Jedan od inicijatora i organizatora ovog udruženja je Baranin Šeki Musić, predsjednik skupštine NVO “Umjetnost bez granica“. Osim Musića, koji je potpredsjednik ovog Udruženja, organizatori Prvog crnogorskog kulturnog društva za Skandinaviju su Bjelopoljac Dragan Goljević, koji je predsjednik društva, sekretar Šero Begzić iz Bara, koji živi i radi u Geteborgu. Tehnička sekretarka je Mirveta Islamović iz Norčepinga, blagajnica Marija Minić iz Kristijanstada, sekretar za edukaciju i odnose sa javnošću mr Dragić Rabrenović iz Bijelog Polja i sekretarka za komunikaciju i odnose sa javnošću na engleskom jeziku profesor mr Maja Vojinović iz Podgorice.
 
Ovo društvo nije političko i religiozno, već neprofitabilno, sa ciljem očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta, maternjeg jezika, tradicije i lijepih običaja i ujedinjenja svih crnogorskih državljana koji se nalaze na teritoriji skandinavskih država, u organizaciji i promociji kulturnih sadržaja.
 
Povodom osnivanja društva, 24. februara u Geteborgu je održano prvo književno veče i promovisani su Prvi i Drugi zbornik radova NVO “Umjetnost bez granica”, kao i četiri zbirke kratkih priča Regionalnog festivala fantastične književnosti “Refesticon”, koji tradicionalno organizuje Radio Bijelo Polje. Na ovoj večeri promovisane su knjige dvojice Barana - Šera Begzić, koji je predstavio svoju knjigu “Istina”, a Miladin Trifović zbirku pjesama za djecu “Anđelima s ljubavlju”. Književno veče je otvorila i bila moderatorka predstavnica Gradske biblioteke Sahar Gorbani.
 
Narednog dana održano je književno veče u Malmeu, gdje su osim knjiga koje su promovisane u Geteborgu, predstavljene i tri zbirke pjesama Mirvete Islamović i Musićeva knjiga “Priče iz Kozjeg dola”.

 
Musić je istakao da su od Švedske dobili odlične uslove za osnivanje društva – zvanični sajt, prostor i besplatne komunalija. “Uslovi su super, samo treba pomalo raditi, imati programa i aplicirati, jer Šveđani izuzetno podržavaju te saradnje“, kazao je Musić za Radio Bar i Bar Info.
 
On je istakao da će se u narednom periodu raditi na povezivanju sa sličnim organizacijama, prvenstveno iz Skandinavije i Crne Gore, te da će organizovati različite kulturne sadržaje - od književnih večeri i promocija, do umjetničkih izložbi, promocija  i koncerata.
 
Musić je kazao da član udruženja može da bude svaki zainteresovani građanin bez obzira na godine, nacionalnu ili vjersku pripadnost, političko opredjeljenje i socijalni status.
 
“Nastojaćemo da uz podršku partnerskih organizacija među kojima su i Lokalni javni emiter ‘Radio Bijelo Polje’, NVO ‘Umjetnost bez granica’ i ‘Akademija društvenih nauka’ iz Bijelog Polja, uključimo što više umjetnika i sarađivaćemo i sa ostalim udruženjima iz Skandinavije”, objasnio je.
 
Musić je, između ostalog, naglasio da njegovo udruženje “Umjetnost bez granica” sada priprema Zbornik radova tri. Radove koji pristignu bira umjetnički savjet na čijem je čelu novinarka i spisateljica Jovanka Ljubenko Matunović, profesorica Maja Vojinović, slikar Džeko Hodžić iz Sarajeva, mr Dragić Rabrenović direktor Radija Bijelo Polje i akademski slikar Čedomir Čedo Brkajić