Kultura

Glamočaku nagrada za crtež u Francuskoj

by POBJEDA | 31:03:2017 | 11:48:26

Barski vajar Zlatko Glamočak dobitnik je nagrade za crtež na 17. Salonu radova na papiru u francuskom gradu Etamp. Žiri, koji je pred sobom imao izbor od pedesetak radova, jednoglasno je dodijelio nagradu za crtež Glamočakovom diptihu pod nazivom „Božanstvena komedija“.
 
Komentarišući nagradu, Zlatko Glamočak je za “Pobjedu” istakao da je iznenađen “hrabrošću žirija da nagradi rad čija estetika dolazi sa druge strane svijeta, one strane koja ne prihvata Matisovo hedonističko uvjerenje da je ‘umjetnost stolica za ljuljanje’”.
 
Citirajući poznavaoce Dantea da je angažovanom posmatraču teško zatvoriti oči pred činjenicom da od vremena od kada je napisana „Božanstvena komedija“, pa sve do danas, ne samo da nije iskorijenjen ni jedan od ljudskih grijehova, već da su starim grijesima pridodati i novi. “Pitam se, kao i svi oni kojima je kao i meni žanr ‘danse macabre’ blizak, koliko bi Dante danas starim krugovima pakla dodao novih kada bi ponovo pisao ‘Božanstvenu komediju’? Pokušavam da mu pomognem svjedočeći mojim crtežima, od kojih su i ova dva nagrađena” - rekao je Glamočak.
 
U obrazloženju nagrade istaknuto je da su “članovi žirija ostali zalijepljeni za virtuoznost i analitičnost nagrađenog diptiha autora Zlatka Glamočaka“. Dodijeljena nagrada na 17. Salonu radova na papiru obezbjeđuje Zlatku Glamočaku samostalnu izložbu crteža, kao i učešće u stručnom žiriju za dodjelu nagrade u okviru sljedećeg, 18. Salona radova na papiru. Ovogodišnji Salon otvorio je francuski poslanik i gradonačelnik grada Etamp Frank Marlin.