Kultura

Prvo Lisinj, pa Mont Everest

by Silvija Vukelić | 01:04:2017 | 20:46:21

Idejni projekat “Planinarsko –turistički centar Lisinj, Bar” i knjiga “Mont Everest i mi” predstavljeni su barskoj publici u petak, u Dvorcu Kralja Nikole.
 
Projekat turističke valorizacije planine Lisinj (1353m) sa datim prostornim i drugim rješenjima, “rezultat je vizije, spoznaje i otkrića” autora Radosava Nikčevića i Špira Nikovića, a ima status zaštićene intelektualne svojine.
 

“Turistički centar Lisinj – kao vidikovac (sa kojeg se pogled prostire od Drača do Dubrovnika) i skijalište koje bi valjalo uraditi, upotpunili bi turističku ponudu grada. Ovakvi projekti mogu da se realizuju za godinu dana. Mislim da nije problem dobiti investiciona sredstva koja bi se korišćenjem projektovane strukture vratila najdalje za 5-6 godina, a Bar bi bio bogatiji za jedan vanredan turistički sadržaj”, kazao je Nikčević za Radio Bar i Bar Info.
 
Za realizaciju ovog projekta smatra da postoje uslovi .
 
“Voda je na 1100 m. Sa sjeverne strane Lisinja je, za one koje ne znaju, ljeti cvjetna livada, a jedino ako je tako - onda je zimi skijanje moguće. Kao skijalište, Lisinj bi mogao da se koristi najmanje trideset dana sa prirodnim snijegom, a sa vještačkim i do devedeset”, objasnio je Nikčević.
 
Ovaj vrsni poznavalac crnogorskih planina osmislio je slične idejne projekte i za Orjen, Bjelasicu, Hajlu i dr.
 
„Ne treba niko u Baru da se onesvijesti ako čuje prijedlog da je iz starog kamenoloma idealna pozicija za jednu žičnu liniju do vrha ili do ramena Lisinja, gdje se dalje razvija niz drugih sadržaja. U ovom projektu moja vrlo skromna pomoć se sastojala u obilasku staza koji su pogodne za eventualno smučanje na Lisinju. Imajući dosta iskustva, predložio sam Raku da to obradi“, kazao je Špiro Niković i dodao da je „šteta da njegovo djelo nema jači i razumniji odziv“.
 
Projekat, koji su barskoj publici premijerno predstavili, dostaviće u ponedeljak elektronskoj i pisanoj formi Opštini Bar.
 
„U sličnim projektima koje pravimo često kažemo: ’Ma, ovo će se realizovati, pa makar i onda kada poslije nas dođe neki novi pametniji svijet’. Ipak, računam da ovdje neće trebati ta vremenska distanca, ta geneza... Ovo su stvari koje se rutinski rade, znaju se, poznate su, a i efekti su poznati... A da li je realizacija moguća, vrijeme će pokazati i to vrlo brzo“, smatra Nikčević.
 

Nakon premijernog predstavljanja projekta turističke valorizacije Lisinja, u drugom dijelu večeri promovisana je knjiga „Mont Everest i mi“. Publika je s posebnom pažnjom i velikim interesovanjem slušala o crnogorskim ekspedicijama na „krov svijeta“.
 
Knjiga je nastala nakon tri izvedene ekspedicije naših penjača visokogoraca. Prva 1996. i druga 2009. zbog nepovoljnih vremenskih prilika završile su se tako što sam vrh nije osvojen. Najuspješnija se dogodila 2010. godine. Tročlana ekspedicija: Đorđije Vujičić, Drago Vujović i Marko Blečić 23. maja 2010. u 3h ujutru popela se na vrh Mont Everesta na „40 metara do neba“.
 
Nikčević je bio vođa prve ekspedicije 1996, a njegove dnevnički zapise, uz one svojih kolega iz ekspedicije iz 2009. i 2010, kada se naša zastava konačno zaviorila na Mont Everestu, pretočio je u 165 stranica zanimljivog dokumentarnog materijala, teksta i fotografija, u “priču koja govori o preprekama, ali i ustrajnosti u ostvarenju jednog dalekog sna”.
 
Niković je, kako je na promociji kazao, smatrao da “ako se ne zapiše, kroz neko vrijeme će postati predanje, a predanje nije baš pouzdana istorija”.
 
“To je događaj koji je ravan bilo kojem Svjetskom prvenstvu u ekipnoj konkurenciji, ali taj put do takvog svjetskog nivoa je značajno teži od bilo kojeg drugog svjetskog rekorda. Naime, u svjetskom rekordu ulog je uspjeh ili neuspjeh, a ovdje je ulog život. To je velika razlika. No, i pored tog objektivnog rizika ekipa koja je to radila bila je spremna da uloži svoj život. To je taj profil ljudi, sportista i entuzijasta i Crnogoraca koji su htjeli da postave crnogorsku zastavu na najvišem vrhu svijeta”, kazao je nakon promocije Nikčević za Radio Bar i Bar Info.
 

“Sto puta sam mu čestitao na knjizi i svemu što je učinio kad je vinuo Crnu Goru u društvo onih koji se ponose i civilizacijski posebno ističu, jer ovo što su uradili naši crnogorski alpinisti na Mont Everestu je nešto što karakteriše civilizaciju višeg reda i hvala im”, kazao je Špiro Niković.
 
Književno veče organizovao je Planinarski klub “Rumija”, u saradnji sa Kulturnim centrom i TO Bar, a medijator je bila profesorica Magdalena Jovetić.