Kultura

Nadin Corpus se preselio u Podgoricu

by Anđela Andrijašević | 26:05:2017 | 11:36:15

Samostalna izložba fotografija pod nazivom “Corpus” Nade Vojinović, mlade fotografkinje iz Bara, nakon Beograda može se vidjeti i u Podgorici.
 
Prvi cocktailshot bar “SHOOTka” u Podgorici je mjesto gdje se, od subote 20. maja do kraja mjeseca, mogu pogledati fotografije ove talentovane umjetnice koja svojim radom pomjera granice.
 
Nada je istakla kako je ova izložba jedna od najboljih do sada zbog atmosfere u kojoj se održava: “U tom lokalu smo postavili fotografije, dosta neobavezno, kao dio cjelokupnog enterijera, kako bi ljudi mogli, uz ispijanje koktela i razgovor, uživati u svemu što sam htjela predstaviti tom postavkom. Izuzetno mi je drago zbog pozitivnih reakcija svih koji su bili u prilici da pogledaju fotografije i komentara o radu koji karakterišu kao drugačiji i nesvakidašnji zbog izbora modela,prikaza i boja“.
 

Ovoj izložbi prethodila je jedna u sklopu Podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, početkom marta ove godine.
 
Prema Nadinim riječima, ova izložba je bila “fenomenalno iskustvo, s obzirom na to da je u okviru nje organizovan live performans koji je upotpunio cjelokupnu priču”. Za performans je bila zadužena Milica Šćepanović, student treće godine Fakulteta dramskih umjetnosti, odsjek gluma. Modeli sa kojima Nada najviše sarađuje su njeni bliski ljudi, drugarice i sestre: Jovana i Jovana Vojinović, Anja Polimac, Jelena Čejović, Isidora Šćepanović i Jelena i Jovana Bošković.

 
Na pitanje zašto je kao temu izabrala ženu i zašto ime “Corpus” (lat. “Tijelo”), Nada kaže: “Najveću inspiraciju crpim iz žena, jer uprkos činjenici da živimo u 21.vijeku i da su se izborile za veliki dio svojih prava, još uvijek postoje brojne društvene predrasude zbog slobodnijeg ženskog ponašanja i izražavanja. Upravo zbog toga se bavim ovom temom i svojim radom pomjeram granice i izazivam komentare, ali je cilj svega toga pokazati da je sasvim u redu da jedna mlada djevojka bude slobodna, da bude ono što želi, da istražuje sebe i shvati kojim putem želi da ide a ne da drugi to rade za nju”.
 
Privući gledaoca fotografijama koje izgledaju površno i gotovo ogoljeno do kraja, ali ga nakon toga podstaći da misli o ženi i njenoj slobodi na drugačiji način, glavna je namjera koju ima mlada fotografkinja.
 

Izložbu u rodnom gradu Nada najavljuje za avgust ili septembar ove godine, o čemu će blagovremeno obavijestiti sve koji se žele upoznati sa njenim radom.