Kultura

Bereznjicki na Ljetopisu

| 09:07:2017 | 16:23:08

Umjetnik koji važi za jednog od najboljih violista današnjice, Mihail Bereznjicki, nastupio je sinoć u sali Dvorca kralja Nikole u okviru muzičkog programa Večernje scene Barskog ljetopisa sa Marijom Popović, suprugom i višegodišnjom profesionalnom saradnicom koja je bila njegova pratnja na klaviru.
 
Mihail Bereznjicki je poznat po tome što odabir kompozicija za nastupe ne prilagođava publici, pa je bilo interesantno čuti na osnovu kojih kriterijuma je koncipiran repertoar izveden pred barskom publikom.
 
“Tačno je da je repertoar za violu mali, a ja ne volim da se ponavljam. Prvo smo odlučili da sviramo prvu Bramsovu ‘Sonatu za violu i klavir’ koja je jako interesantna. Mareovu kompoziciju ‘Pet francuskih plesova’ svirali smo, ali prije mnogo godina. Htio sam i da sviramo nešto što nikada nismo i otuda Šumanovi ‘Fantastični komadi’ koji su zapravo napisani za violončelo“, kazao je Bereznjicki.
 
Zanimljivo je da ovaj umjetnik na violi počinje da svira tek sa 26 godina. Do tada je već kao iskusni violinista i formirani muzičar svirao kao solista, sarađivao sa najboljim svjetskim orkestrima i svirao u raznim kamernim ansamblima.  Ipak, osjetio je da mu je viola bliži instrument, i po zvuku i po stilu. Dobitnik je priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, član žirija mnogih međunarodnih takmičenja, učestvuje u festivalima i nastupa širom svijeta, ali se Crnoj Gori, koju, kako kaže, obožava, uvijek vraća, budući da je za nju vezan i lično i profesionalno.