Kultura

Aleš Čar govorio o fenomenu podnošljivosti

by Silvija Vukelić | 10:07:2017 | 15:49:06

Jedan od najznačajnijih slovenačkih pisaca nove generacije Aleš Čar, sinoć je promovisao roman “O podnošljivosti” ispred Dvorca kralja Nikole, u sklopu književnog programa 30. Barskog ljetopisa.
 
“Stvaran godinama, ovaj obiman, briljantno napisan i majstorski komponovan roman slika je jedne slovenačke porodice, prikazane kroz sudbinu tri generacije, u vremenskom rasponu od početka prošlog vijeka do danas. Iako je po izlasku 2015. godine, svojom tematikom i sadržajem uzburkao javnost, sada se tretira kao jedno od ključnih djela savremene slovenačke književnosti i nominovan je za niz nagrada”, kazala je u uvodnom obraćanju Mila Čordašević, selektorka književnog programa.
 
Kroz razgovor sa moderatorkom Gordanom Leković, doktorom filoloških nauka, autor je približio publici tematiku i idejnu kompoziciju romana, kroz koji se kao glavne niti provlače bol i ljudska nemoć, a od izuzetne važnosti je funkcija istorijskog konteksta.
 
“Ja sam oduševljen istorijom. Nevjerovatno je lijep teren istorija kad se pogleda kao niz ludih interpretacija zbog kojih je čovjek uvijek bio spreman da ubije, uništi sve drugo... to je ta tragična dimenzija. A kad pogledaš sa komične strane, onda dobiješ u ljudskom smislu nevjerovatno lijepe priče, smiješne i sa jakim poentama o nama”, kaže Čar.
 

Prateći sudbine svojih likova, autor oslikava kako se iza kulisa krvavih ratova, političkih prevrata i neprestanih promjena imena država, nacionalnih himni i zastava, događaju puno veće, okrutnije i bolnije porodične drame. Glavni junak njegovog romana ipak je “prilično jak i nalazi izlaz iz nepodnošljive stvarnosti”.
 
“Ne možemo sasvim da izađemo iz nepodnošljivosti. Na nama je da strukturiramo, racionaliziramo stvari u sebi. Ja slobodu ne vidim toliko u političkom sistemu ili državi koliko u čovjeku samom. Veći dio slobode je u nama”, zaključuje Čar.
 
Moderatorka Gordana Leković zahvalila je autoru što je ovaj roman, kako je na kraju kazala, “kao divan cvijet iznio iz pakla i poklonio ga čitaocima”.
 
Aleš Čar rođen je 1971. u Idriji. Studirao je komparativnu književnost i sociologiju na ljubljanskom Filozofskom fakultetu. Na književnoj sceni primijećen je već prvim romanom “Igra anđela i netopira” (1997) za koji je dobio nagradu za najbolji slovenački prvijenac. Svoj početni uspjeh opravdava već sljedećim romanom “Pseći tango” (2002) i zbirkom kratkih priča “U kvaru” (2003). Kao autor potpisuje i knjige priča “Muve“ (2006) i “Made in Slovenia” (2007). Priče su mu zastupljene u više antologija savremene slovenačke pripovijetke. Svojim književnim djelima profilisao se kao vješt i duhovit pisac čiji je stil na granici realizma i verizma.