Kultura

ITD teatar na sceni u Starom Baru

| 14:07:2017 | 13:36:05

Pozorišni program Večernje scene Barskog ljetopisa nastavio se u četvrtak, kada je na Sceni u Starom Baru odigrana predstava ITD teatra iz Hrvatske, u režiji Boba Jelčića “Ko rukom odneseno”. U predstavi su igrali Ivana Krizmanić, Marko Makovičić i Jerko Marčić.
 
“Ko rukom odneseno” je pedesetominutna jednočinska predstava. Tri glumca, smještena u skučen prostor porodične kuće jednog tipičnog bračnog para, sve vrijeme provode razgovarajući o problemima njihovog prijatelja koji je inače uspješan čovjek, ali odjednom suočen sa teškim životnim i emotivnim problemima koje im ispovijeda željan prijateljske topline i razumijevanja. Predstava ima jednostavnu formu u koju se uklapa naturalistička scenografija – otrcana, sumorna kuhinja socijalističkog urbanog srednjeg sloja, glumci nastupaju pod svojim imenima, pritom okruženi publikom neposrednije nego inače, budući da je ona za potrebe intimnosti i kamernosti ovog komada, bila smještena i na samoj sceni. Iako u konstantnom dijalogu, likovi na sceni suštinski ne kazuju mnogo jedni drugima.
 

U ovako koncipiranoj priči pažnju je privukla glumačka spretnost, uvjerljivost i igra, koja se kako je kritika primijetila, kreće između realistične uvjerljivosti i mehaničke, ironične teatralnosti.
 
Zagrebački ITD teatar koji potpisuje njenu produkciju djeluje u okviru programskog koncepta Kultura promjene i svojim se istraživanjem različitih oblika izvođačkih umjetnosti, istraživanjem prostornih mogućnosti, zatim otvaranjem vrata mladim, neafirmisanim autorima i studentima izdvaja od ostalih zagrebačkih pozorišnih kuća.
 
Sljedeća predstava koja će se na Ljetopisu igrati u okviru večernje scene je festivalska premijera “Orkanski visovi”, po motivima istoimenog romana Emili Bronte, rađena u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem “Zetski dom”, u režiji Dore Ruždjak Podolski. Premijera je zakazana za 20. jul po sistemu pozivnica, dok su za reprizna igranja 21, 22. i 23. jula ulaznice u prodaji.