Kultura

Duo accordiano na Ljetopisu

| 16:07:2017 | 16:28:13

Duo accordiano koji čine Bojana Antović (klavir) i Julien Paillard (harmonika) sinoć je u Dvorcu kralja Nikole, u okviru večernje scene Barskog ljetopisa, održao koncert koji je prikazao spoj ova dva instrumenta.
 
Od svog nastanka, 2013. godine u Švajcarskoj, ovaj dvojac originalnošću i virtuoznošću izaziva nepodijeljeno pozitivne kritike gdje god da nastupa širom svijeta. Repertoar ovog dua čine kompozicije različitih epoha, počev od baroka sve do savremene muzike.
 
Bojana Antović je rođena 1988. godine u Kotoru. Već sa tri godine se interesovala za klavir i u svom rodnom gradu uspješno završila nižu muzičku školu. Školovanje je nastavila u Beogradu, a 2006. godine primljena je na Visoku školu umjetnosti u Bernu u klasi profesora Aleksandra Madžara. U klasi profesora Homera Frančeša na Visokoj skoli umjetnosti u Cirihu, 2011. godine stiče zvanje pedagoga sa najvišim ocjenama i time dobija nagradu – počast Zadužbine Werner i Berti Alter (Cirih). Dvije godine kasnije u istoimenoj školi dobila je i svoje drugo magistarsko zvanje Master in Performance.
 
Julien Paillard je rođen 1986. godine u Ženevi (Švajcarska). U sedmoj godini započeo je da istražuje različite muzičke svjetove na harmonici: od klasičnog do popularnog repertoara, od savremene muzike do džeza.  Paillard nastupa sirom Švajcarske, Francuske i Irske u različitim sastavima. Njegov talenat je podržan stipendijama Ženevske fondacije za omladinu i Friedl Wald fondacije iz Bazela. Predaje harmoniku na Ciriškom muzičkom konzervatorijumu.
 
U ponedjeljak je na programu Ljetopisa književno veče “Suncokreti na Trafalgaru” (zbirka putopisa i reportaža) poznatog crnogorskog novinara Slobodana Vukovića, a moderator je Bogić Rakočević.