Kultura

NIN-ov laureat Ivana Dimić na Ljetopisu

| 17:07:2017 | 15:20:23

Aktuelna dobitnica NIN-ove nagrade za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku, Ivana Dimić, bila je gost večernje scene Barskog ljetopisa, u okviru kojeg je promovisala upravo nagrađeni roman “Arzamas”.  Promociju je moderirala profesorica književnosti Radmila Bulatović.
 
Roman “Arzamas” publici pažnju privlači svojim enigmatičnim naslovom, koji je zapravo toponim, označitelj mjesta u Rusiji koje je Staljin pretvorio u grad za naučnike za pravljenje atomske bombe. Ipak, u romanu on nije referentan kao prostorna odrednica, već postoji na drugoj, simboličkoj ravni.
 
“Arzamas ne označava prostor u Rusiji. To se ime odnosi na citat iz Šklovskog, ali je zapravo sklop samoglasnika i suglasnika u toj riječi, i značenje koje joj je Šklovski dao, ono što je meni odgovaralo da bude naslov knjige”, kazala je Dimić objašnjavajući odnos tog naziva i sadržine romana.
 
“Arzamas” tematizuje jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija – odnos kćeri i majke. Autorka objašnjava da je tema “pronašla” nju, budući da je sama punih devet godina njegovala dementnu majku, a sedam godina je tu neveselu realnost transponovala najprije u obilje dramskih dijaloga, a potom pretakala u ovaj, “žanrovski neuhvatljiv” roman, kog kritika određuje kao priču o ljubavi, bolesti i smrti koje su svojevrstan “arzamaski užas”. 
 
Nasuprot veze između njene literature i biografije koja je očigledna, Ivana Dimić naglašava da tema zapravo nije presudna, ni u ovom, ni u bilo kom drugom djelu.
 
“Bitan je način na koji obrađujete temu da bi se nešto kvalifikovalo kao književno vrijedno djelo ili ne. Ja sam pisala o nekim dubokim ljudskim osjećanjima koja se tiču svakog čovjeka, jer svaki čovjek ima majku i onda je nema. To ima veze sa mojom ličnom pričom, ali to nije bitno, jer nešto što pretenduje da bude književnost treba se tiče čitaoca. Ja sam htjela da kažem da je ljubav jača od smrti”, kazala je autorka koja je na kraju razgovora sa novinarima podsjetila na činjenicu da je bila gost i prvog Barskog ljetopisa, ali u svojstvu dramaturga predstave koju je tada izvodio Atelje 212.
 

Za njeno predstavljanje na 30. izdanju ovog festivala, na kome je gostovala kao romanopisac, publika je pokazala veliko interesovanje, pa su sinoć Barani i njihovi gosti promociju ispred Dvorca kralja Nikole pratili u velikom broju.
 
Uoči premijere pozorišne produkcije Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom – “Orkanski visovi”, biće organizovano književno veče posvećeno ovom klasiku engleske i svjetske književnosti. Prikaz romana zakazan je za utorak, 18. jula na platou ispred Dvorca kralja Nikole sa početkom u 21:00. O “Orkanskim visovima” će govoriti Marija Petrović Martinović - profesorica engleskog jezika i Maja Simović - profesorica srpskog jezika i književnosti, kao i Stela Mišković - dramska spisateljica koja će posebno govoriti o radu na predstavi “Orkanski visovi”.