Kultura

Orkanski visovi, Viardo i Nikolić za vikend na Ljetopisu

| 22:07:2017 | 15:42:49

Sinoć je na programu Ljetopisa prikazana prva repriza pozorišne predstave “Orkanski visovi”, produkcija ovogodišnjeg Barskog ljetopisa, a večeras (subota) i u nedjelju su još dva reprizna igranja.

U subotu će u sali Dvorca kralja Nikole od 22h nastupati Vladimir Viardo, jedan od najboljih svjetskih pijanista današnjice. On je za predstavljanje barskoj publici najavio repertoar koji obuhvata kompozicije Debisija, Šuberta i Lista, a pred sami nastup u Crnoj Gori kazao da su upravo festivali poput Barskog ljetopisa ti koji sa svojom publikom utiču na tokove svjetske muzike.

“Prema ustaljenom mišljenju javnosti, svjetska muzika se stvara u Carnegie Hallu, Muzikverienu, Velikoj sali Čajkovski konzervatorijuma i slično. Zapravo je drugačije: manji festivali sa dugom tradicijom, brzom smjenom publike i onom koja je uvijek tu, stvaraju prave svjetske muzičke tokove. Barski ljetopis je jedan od njih. Zahvalan sam muzičarima koji vode računa o ovakvim draguljima”, kazao je Viardo.

Peta nedjelja na Večernjoj sceni Ljetopisa završiće se književnim razgovorima. Gost literarnog programa biće mladi, ali afirmisani crnogorski autor Nikola Nikolić, koji će u nedjelju, 23. jula, ispred Dvorca kralja Nikole promovisati svoju novu zbirku pripovijedaka “Atakama”. Moderator večeri biće Jelena Krsmanović.