Kultura

Ljetopis: Nema ulaska u amfiteatar kad počne predstava!

| 23:07:2017 | 13:03:30

Organizatori Barskog ljetopisa danas su u saopštenju za medije uputili poruku pozorišnoj publici, u kojoj se kaže da predstave počinju tačno u 21:30, i da nakon tog termina više nije moguće ući u amfiteatar.

“Ovo nije stvar proizvoljne i neutemeljene odluke organizatora, već prilagođavanje osnovnim standardima profesije, koja između ostalog nalažu da organizator obezbijedi glumcima nesmetan prostor za igru, ali i publici mogućnost da početak predstave ne provede propuštajući one koji kasne do slobodnih mjesta, već uživajući u dešavanjima na sceni”, ističe se u saopštenju.

Po njima, ovo posebno važi za predstavu “Orkanski visovi”, “u kojoj je čitav amfiteatar iskorišten kao scenografija, što znači da glumci ne bi mogli da se kreću kroz prostor, ukoliko bi nakon početka publika još uvijek cirkulisala prolazima, što bi značajno omelo tok predstave. Stoga, moli se publika da ima u vidu ogromne saobraćajne gužve koje su tipične za turističku sezonu i koje se, kada je Bar u pitanju, posebno odnose na trasu između Sozine i Šušanja”.

“Zadatak organizatora Ljetopisa je da, u tom smislu, bude maksimalno korektan prema publici koja je došla na vrijeme i prema ljudima koji učestvuju u predstavi, a zadatak publike je da na vrijeme dođe”, decidni su organizatori Ljetopisa.

Sinoć, na drugom repriznom igranju “Orkanskih visova”, svakome ko je kasnio nije bilo dopušteno da uđe, a onima koji su kasnili do 10 minuta novac od karata je uredno vraćen.

“Ovome će organizatori i ubuduće ostati dosljedni, i po cijenu mjesta koja ostaju slobodna usljed kašnjenja, kao što je sinoć bio slučaj sa njih 8, koja nisu bila naknadno zauzeta. Napominjemo još jednom da je cilj organizatora da svakome omogući nesmetano gledanje predstava i uživanje u svakom od festivalskih sadržaja, ali da je za to potrebna profesionalna etičnost i obostrana saradnja”, zaključuju organizatori Ljetopisa.