Kultura

Subotičani na Ljetnjoj pozornici

| 28:07:2017 | 16:35:15

Predstava „Edeš Ana“, produkcija Narodnog pozorišta Subotica, koju je režirao Jožef Cajlik, a za koju je dramaturgiju uradila Kata Đarmati, odigrana je sinoć na Ljetnjoj pozornici. Bila je to sedma odigrana predstava takmičarskog dijela pozorišnog programa jubilarnog Barskog ljetopisa, nastala po motivima istoimenog romana mađarskog autora Dežea Kostolanjija.
 
Osnova radnje je brutalno izrabljivanje sluškinje u kući imućnog bračnog para, u drugoj deceniji 20. vijeka, u okolnostima višestruko turbulentnih društvenih promjena u Mađarskoj, nakon raspada Austrougarske. Zanimljivo je da, pri radu na dramatizaciji, Kata Đarmati nije dodala ni jednu jedinu riječ originalnom tekst-predlošku.

 
„Edeš Ana sve vrijeme potiskuje svoje emocije. Ona ih ne prikazuje, sem kad dobije toliko jak impuls spolja da mora da odreaguje. Mislim, dakle, da je emotivno nedozrela. Zato nema autentičnu reakciju kada dobija bilo kakav ljudski impuls, bilo da je to ljubav ili sažaljenje. Ona je znači perfektna sluškinja, koja sve perfektno radi, jedino ne umije sa emocijama. Punktovi na kojima ona dobija te impulse je bacaju u sve veću dubinu. Ona ne umije ni da odluči. Jedini put kada je to uradila bio je taj fatalni izlet, kada ubije svoje gazde“, objasnila je Hermina Erdelji, koja tumači ulogu sluškinje Ane Edeš.
 
Osim nje, uloge u predstavi tumače: Natalia Vicei, Arpad Černik, Zoltan Mezei, Nandor Silađi, Katalin Siracki, Ervin Palfi, Čila Pamer i Ervin Palfi. Interesantno je da svi oni glume, ali su i naratori.
 
„Maska je imenica ženskog roda“ naziv je knjige bosansko-hercegovačke autorke Ljiljane Bulajić, koja će biti promovisana u nedjelju 30. jula, na platou Dvorca kralja Nikole u 21h. Moderator ove književne večeri, koja je dio Večernje scene Barskog ljetopisa biće novinarka Vesna Šoškić.