Kultura

Još jednom oživljena legenda o Vladimiru i Kosari

by Anđela Andrijašević | 02:08:2017 | 14:11:57

Sinoć je, na sceni starobarske tvrđave, godinu dana nakon premijere, kroz predstavu “Sveti i prokleti” ponovo oživljena legenda o Vladimiru i Kosari.
 
Šekspirovski postavljen komad, nastao po istoimenom tekstu i u režiji poznatog dramskog pisca Obrada Nenezića, prošlogodišnja je produkcija Barskog ljetopisa, a stajaće ovacije na kraju predstave bile su dokaz da ova priča o velikoj ljubavi i dobru i zlu koji su u osnovi ljudske prirode i svijeta, uvijek izaziva oduševljenje gledališta.
 
Režiser Obrad Nenezić je, po završetku predstave, istakao da je veoma zadovoljan time što publika, čak nakon pet izvođenja u Baru, reaguje jednako dobro.

 
“Ono što je najbolje u svemu tome jeste da predstava i u regionu nailazi na veoma dobar prijem kod publike. Znamo da je Sveti Jovan Vladimir zaštitnik grada Bara, ali tu priču koja je, čini mi se, jedna od najzastupljenijih u južnoslovenskoj knjiženosti i legendama, prepoznaju svuda i jednako je vole bez obzira na sve konfensionalne, etničke i kulturne razlike. To je priča koja je se desila prije svih naših podjela i koja nosi univerzalnu poruku ljubavi, pa je publika u svim krajevim doživljava slično”, kazao je Nenezić.
 
Predstava je sinoć, nakon igranja u zemlji i regionu, izvedena po dvadeset drugi put, a njen uspjeh, po mišljenju glumca Dragiše Simovića, koji igra cara Samuila, nije rezultat neke magije već posvećenog rada i truda.
 
“Ukoliko se radi o ozbiljnom ansamblu i ako se izabere dobar i interesantan tekst , uz ozbiljnog reditelja i darovitog pisca kakav je Obrad i sjajnu glumačku podjelu kao što je u ovom slučaju riječ, onda tu nema nikakvog tajnog recepta”, rekao je Simović za Radio Bar i Bar Info.
 
On se posebno osvrnuo na ambijent starog grada ističući da “taj prostor nosi posebnu težinu , s obzirom da je to matična scena gdje je nastala predstava koja se igra u slavu dukljanskog kneza, zaštitnika našeg grada i u slavu države Crne Gore i utemeljuje hiljadu godina državnosti Crne Gore i deset godina od obnavljanja nezavisnosti”.

 
Ponovni dolazak u amfiteatar Starog Bara veoma je značajan i za Jovana Dabovića, koji igra ulogu kneza Vladimira.
 
“Ovdje smo imali premijeru i jako je lijepo igrati ponovo na mjestu odakle je sve počelo. Uz dosta truda i napora veoma smo sazreli tokom ovih godinu dana i mislim da smo napravili nešto što zaista vrijedi”, rekao je Dabović.
 
Uloga dukljanskog kneza Daboviću je pomogla da shvati koliko se zapravo “lako poistovjetiti sa dobrim, ali ga je teško realizovati”. Prema njegovom mišljenju, ”današnje vrijeme je drastično drugačije od tadašnjeg i ne može se ni porediti ni mjeriti ni sa čim, ali postoji nešto ljudsko što bi trebalo da opstane u svima nama, što nažalost u dobroj većini ne postoji”.
 
Glumačku ekipu koju, pored Simovića i Dabovića, čine Branka Stanić, Vukan Pejović, Filip Đuretić, Miro Nikolić i Vladimir Cerović, sljedeće igranje očekuje krajem mjeseca u Skoplju, a nakon toga u Nikšiću u okviru “Septembarskih dana kulture”.