Kultura

VIDEO: Meandri Marije Tošković

by Vesna Šoškić; snimatelj Ivo Gojnić; montaža Adi Karađuzović | 03:08:2017 | 19:34:57

Na XXX Barskom ljetopisu sinoć je otvorena izložba Marije Tošković "Meandri". Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Portugalu, bavi se slikarstvom i crtežom, a prvi put je na jubilarnom barskom festivalu predstavila svoj ciklus grafika.
 
Marija Tošković je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Portugalu, na Univerzitetu "Evora". Članica je Udruženja portugalskih grafičara. Jedan je od osnivača grafičkog ateljea Contraprova u Lisabonu. Članica je ULUS. Živi i radi u Beogradu.
 
“Meandri su moja linija vodilja, zmijolika i izvijena, kojom opipavam tragove duha, krhkost i nježnost osjećaja, dirljivu pukotinu koju nosimo. Meandri su žive vode, tokovi nas samih", kazala je za Radio Bar i Bar info umjetnica, koja je istakla da je imala privilegiju što je svoje prve linije povukla uz svog oca, čuvenog slikara Uroša Toškovića.

 
“Svako od nas je u jednom trenutku osjetio te okuke života. Meandri su okuke, ta rijeka života, nalik muzici koja se vraća istoj temi više puta, ali na drugačiji način. Ovo je ciklus bakropisa, odnosno akvatinte, koji je prvi put predstavljen publici", kazala je Tošković, koja je objasnila kako doživljava različite medije kojima se izražava -slikanje, grafiku i crtež.
 
“Moram priznati da je crtež moja prva ljubav, to je ona linija kojom opisujemo svijet i opisujemo sve ono što vidimo oko nas prvi put kada uzmemo bojicu u ruke. Kod mene se ta ljubav nastavila kasnije u životu. Studirala sam slikarstvo, posvećena svakako boji, ali se grafika tu našla kao obogaćenje jednog crtačkog izraza i u grafici sam našla novu dubinu za ekspresivnost svega onoga što želim da opišem".
 
 O uticaju čuvenog oca Uroša Toškovića, ali i majke koja je bila slikarka, Marija je kazala:
“Ne mogu da kažem da kada rastete i živite uz nekoga ko je na taj način i tako strastveno posvećen umjetnosti, kao što je to moj otac i kao što se umjetnošću bavila moja majka, da to ne utiče na vaš izbor, a kasnije i na vaš stav prema životu... Jesam imala privilegiju, to moram da priznam, nema je svako, da moje prve linije budu povučene uz Uroša Toškovića. Njegovo stvaralaštvo za mene je imalo veliki značaj, kao što mislim, ima i za cijelu Crnu Goru i šire", kazala je Marija Tošković.

 
Ova zanimljiva umjetnica istakla je da je Crna Gora, gdje je do sada imala nekoliko izložbi sa crtežima i slikama, izuzetno privlači iz više razloga.
 
“Moram priznati da sam kasno u životu, negdje oko dvadesete godine shvatila da moje bavljenje grafikom , teksturom, linijom i tvrdom podlogom, koju treba dubiti i obraditi, ima veze sa početnim pejzažima u meni, a ti početni pejzaži jesu planine, jesu tvrde, prelijepe podloge koje mi vidimo ovdje oko nas, jeste crnogorski krš, svakako, a opet sa druge strane i ta voda koja se obavija oko tvrde materije. Portugal i Crna Gora takođe, imaju sličnosti kao mediteranske zemlje", kazala je Marija Tošković.
 
Pojava ove umjetnice na Barskom ljetopisu uklapa se u koncepciju likovnog segmenta festivala-predstavljanje klasičnih i savremenih tokova u umjetnosti.
 
“Rekao bih da je ovo jedno lijepo osvježenje na Barskom ljetopisu, jer na neki način smjenjujemo poetike, tako da koliko prezentujemo tradicionalno, toliko se trudimo da predstavimo i nešto eksperimentalno, novo. Marija nam dolazi upravo sa tim nekim novim izrazom, u stvari ona se u Baru pojavljuje po prvi put sa grafikom. Željela je da se oproba i u tom mediju i mislim da je u tome uspjela, jer je prikazala jednu kompleksnu temu, koja se može definisati samim naslovom ‘Meandri’. Voda je jedan veliki simbol, inspiracija, vode teku i pamte. Ona ima jedan fantastičan, prefinjeni senzibilitet kada je u pitanju ova tema i to je, mislim, prikazala na lijep, iskren način", kazao je mr Milun Lutovac, selektor likovnog programa Barskog ljetopisa.

 
 I za publiku je bilo osvježenje vidjeti novi i originalan umjetnički izraz.
 
“Ovo je prava grafika koju nam Marija donosi iz Portugala i Lisabona, to su meandri, metafora- rijeka ili delta koja nas nosi i vraća. Ja sam impresioniran", kazao je jedan od posjetilaca izložbe.
 
 Za Gorana Ćetkovića, umjetnika, dobro je što je postavka Marije Tošković uvrštena u Barski ljetopis.
 
"Poznajem njen rad i od ranije, imam pozitivne ocjene, dobro je što je ovdje jer je Barski ljetopis najbolje mjesto za afirmaciju mladih autora", istakao je Ćetković.
 
 Izložba Marije Tošković i galeriji "Velimir A Leković" biće otvorena do polovine avgusta.