Kultura

Gitarski koncert prepun emocija

| 09:08:2017 | 20:21:29

Baranka Ivana Cikić, nastupila je sinoć pred svojom publikom u sali Dvorca kralja Nikole, izvodeći na gitari repertoar koji se sastojao od kompozicija Baha, V. Ivanovića, Belinatija i Bogdanovića. Njen solistički nastup je zaokružen izvođenjem kompozicije Nedjeljka Pejovića (koji je za ovu priliku bio i dirigent), uz pratnju gudačkog kvinteta djevojaka iz muzičke škole “Vasa Pavić” iz Podgorice.
 
“Veoma sam zadovoljna što sam imala priliku da opet sviram pred barskom publikom, iako to nosi i određenu odgovornost. Baš sam srećna i zadovoljna utiscima publike. Nadam se da su i oni uživali”, kazala je naša gitariskinja.

 
U toku školovanja i muzičkog usavršavanja, na muzičkim festivalima mladih u Crnoj Gori, šest puta je osvajala Zlatnu liru kao solista i u kamernim ansamblima, a 2004. godine i Specijalnu nagradu.
 
Dobitnica je i nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima. Pohađala je  seminare i majstorske kurseve usavršavala kod brojnih eminentnih profesora. Pored svega toga, za umjetnika, tvrdi ona, bitni su i nastupi na festivalima kao što je Ljetopis. Sve to doprinosi i poboljšanju statusa klasične gitare u našem društvu.
 
“Svako predstavljanje publici puno znači i predstavlja jedno novo iskustvo, pogotovo kad svirate u rodnom gradu. U pedagogiji sam već par godina, to je iskustvo sasvim drugačije od ovog koji podrazumijevaju nastupi, ali podjednako divno. Naše muzičke škole su pune mladih talenata”, istakla je Cikić.

 
Ivana Cikić je rođena je 1989. godine u Baru, gdje je završila nižu muzičku školu u klasi Ranka Opančine. Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, završila je, takođe sa odličnim uspjehom, 2006. godine. Poslije završenih osnovnih studija na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Srđana Bulatovića, četvrtu godinu je pohađala i uspješno završila 2010. na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović, gdje je dovršila i Master studije sa najvišom ocjenom. Bavi se pedagogijom, kao profesor gitare radi u muzičkim školama u Baru i Budvi.