Kultura

Izložba Mirjane Marsenić Vujović u Dvorcu kralja Nikole

| 10:08:2017 | 13:44:34

“Utisak prirode” je naziv izložbe slikarskih radova Mirjane Marsenić Vujović, koja se od sinoć može vidjeti u sali Dvorca kralja Nikole. Izložbu je otvorio selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, mr Milun Lutovac, dok su za muzički dio programa bili zaduženi pijanista Ivan Aleksijević i vokal Đorđe Obradović.
 
“Ako bih riječima opisivala ove slike, onda bih kazala ‘veliki prasak’, prvo moj unutrašnji, a onda i ovaj spoljašnji. Moje istraživanje je počelo od forme kamena na koju sam se i kroz dalji rad fokusirala. Ipak, traganjem i radom na slici počela sam vršim dijalog sa njom, pa su počele i boje da dolaze, i malo sam se udaljila od fotografije i kamena i onoga što vizuelno predstavlja”, kazala je Marsenić Vujović.
 
Mirjana Marsenić Vujović ovom postavkom prvi put na jednom mjestu izlaže selekciju iz pet ciklusa sa kojima se, do sada, u saradnji sa “Galerijom 106” iz Londona, predstavljala publici u inostranstvu: “Godišnja doba”, “Djetinjstvo“, “Protok vremena: Trenutak sjećanja”, “Prikriveni identitet. Naracija prirode”, “Putovanje: Sila prirode”. Osim intenzivnih boja, eruptivnosti, astro-arheološke crte, kako je izložbu okarakterisao Lutovac, posmatraču pažnju privlači i kontrast između izuzetno velikih i malih formata.
 

“Nema suštinske razlike između mojih malih i velikih formata. Međutim, imam veću slobodu i više volim velike formate, upravo zbog slobode da se igram bojom, da osjetim taj bljesak, da osjetim tu energiju kad prsnem vodom, jer je voda isto priroda. Platno je od plute, znači opet drvo i priroda, tako da volim taj odnos i igru“, objasnila je Marsenić Vujović.
 
Marija Marsenić Vujović je rođena 2011. godine i završila Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Diplomirala je na odsjeku “slikanje” u klasi prof. Branislava Sekulića. Iste godine, specijalističke studije nastavlja na School of Contemporary Art, Pont Aven – France. a 2013. godine magistrira na  odsjeku “slikarstvo”, na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, u klasi prof. Ratka Odalovića. 
 
Izložba “Utisak prirode“ biće u Dvorcu kralja Nikole do 25. avgusta.
 
***
 
Muzički program jubilarnog Ljetopisa ulazi u završnicu koncertom dvojca kojeg čine Predrag Janković (harmonika) i Miran Begić (violina). Oni će u sali Dvorca kralja Nikole, u subotu 12. avgusta, izvesti raznovrstan program koji obuhvata djela Baha, Vivaldija, Dvoržaka, Albinonija, Šuberta, Pjacole, Tamindžića, Hercigonje i drugih. Koncert počinje u 22:00.