Kultura

Pasaži iz Bara 2: Kako su nas pisci vidjeli

by Željko Milović | 10:08:2017 | 21:32:34

Nedavno je iz štampe izašla knjiga “Pasaži iz Bara 2”, zbornik radova učesnika književnog segmenta Barskog ljetopisa od 2012. do 2016. godine.
 
Pod tim sloganom su se punih deset godina održavale književne večeri, po sistemu razgovora gosta i moderatora, a od učesnika je traženo da se u bilo kojoj književnoj formi dotaknu boravka u gradu pod Rumijom, i potom pošalju materijal za Zbornik.
 
Većina se odazvala ovoj svojevrsnoj književnoj radionici. Neki nisu.
 
Neki su svoje tekstove pisali u Baru, neki u gradu gdje žive, kad su im se stegli utisci...
 
“Pasaži iz Bara 1” su publikovani nakon prvih pet godina održavanja književnih večeri ovog tipa, 2012. godine, i sadržavali su 45 radova. Ove druge, objavljene u čast tridesetogodišnjice Ljetopisa, čini 56 poetskih, proznih, esejističkih, naučnih i publicističkih tekstova. Koncepcija knjige je ostala ista – prilozi su poređani hronološki, a bibliografija preuzeta iz tadašnjih saopštenja za medije.  
 
“Iz stranica 'Pasaža' izranja Bar, onakav kakvim ga vide učesnici književnih programa Barskog ljetopisa, od 2012. do 2016 .godine. I koliko je bilo duha i emocije tu na platou, u okrilju Dvorca, toliko ga je, ili više još, u ovoj knjizi satkanoj od ljubavi i želje da se gradu koji ih je gostoljubno prigrlio k sebi, uzvrati čestito i dostojno i grada i njih samih – pisaca koji su utkali sebe u ove redove, ostavljajući tako trag u vremenu. Ako pokušate žanrovski da definišete ovo štivo, uzaludna će vam biti sva teorijska i praktična znanja. Ono se ne da sabiti ni u jedan kalup, niti smjestiti i u jednu fioku, jer 'Pasaži' su postmodernistički hibridni i raznorodni, sve je ovdje u kretanju i preplitanju – na prozu se nadovezuje poezija, na intimističke zapise istorijski, sociološki, antropološki esej. Realističnu priču smjenjuje fantastična pripovjetka, a ovu opet poneki dnevnički isječak iz života običnog čovjeka, najčešće pisca, jer pisci i jesu obični i jednostavni ljudi”, istakla je u recenziji prof. Vesna Pavićević.
 
Ovu zanimljivu zbirku radova, napisanih specijalno ovim povodom, priredila je, kao i u slučaju prvih “Pasaža”, dugogodišnja selektorka književnog programa Ljetopisa prof. Mila Čordašević.
 
Promocija “Pasaža iz Bara 2” biće posljednje književno veče na ovogodišnjem 30. Barskom ljetopisu, i održaće se u utorak 15. avgusta u 21:00 na uobičajenom mjestu, ispred Dvorca kralja Nikole.