Kultura

Šta je Evropa, odgovor u predstavi

| 11:08:2017 | 09:42:36

Stari Bar sinoć je bio nesvakadišnja pozornica sa koje su se mogle čuti glasne, sugestivne, necenzurisane i nedvosmislene poruke koje sobom nosi predstava Andraša Urbana “What is Europe?”, kojom se MESS iz Sarajeva predstavio ovdašnjoj publici, u okviru Barskog ljetopisa.
 
Predstava “What is Europe?” rađena je po motivima iz eseja Lasla Vegela, objavljenih u knjizi “Priče iz donjih predela (Berlinski tekstovi)”. Dramaturgiju za nju radila je Bojana Vidosavljević. Osim na Vegelovim tekstovima, predstava se zasniva i na vježbama, tekstovima, te improvizacijama koji su sami glumci i glumice osmislili unutar teatarskog procesa. Tako je nastao komad koji lucidno tematizuje rastrzanost stanovnika ekonomski i društveno opustošenih država nastalih krvavim raspadom Jugoslavije, između nostalgije za idealizovanom bivšom zemljom, i nesigurnog, teturavog puta ka takođe utopistički idealizovanoj, umornoj i nesigurnoj Evropi, sugestivno postavljajući pitanje – šta je ona zapravo.
 
“Odgovor je utopija. Predstava se na taj način time i bavi… bavi se mentalitetom naroda na Balkanu, odnosno njihovom potrebom za utopijskim kontekstom. Mi smo jednu utopiju, koju smo srušili, jugoslovensko-socijalističku, sada zamijenili drugom – Evropskom unijom, koja je isto zajednica naroda. I sada nam je to neki cilj. Postoji i taj izraz: sad ćemo ući u Evropu, kao da ćemo svi svoje zemlje iščupat iz korijena i staviti ih u Uniju. Tako da bi sigurno odgovor na to pitanje sigurno bila utopija“, kazao je glumac Benjamin Bajramović.
 
Osim njega, uloge u predstavi tumače: Amar Čustović, Dženana Džanić, Mirna Kreso, Sanin Milavić i Vedrana Seksan. Scenografiju je potpisao takođe Andraš Urban, kostimografiju Lejla Hodžić, a kompoziciju Irena Popović.
 
 
Autor koji slovi za jednog od vodećih makedonskih proznih i dramskih pisaca mlađe generacije, Sašo Dimoski, promovisaće roman “Alma Maler” u nedjelju 13. avgusta, na platou ispred Dvorca kralja Nikole sa početkom u 21h. Ovo će ujedno biti posljednja promocija regionalnih pisaca na 30. jubilarnom Barskom ljetopisu. Moderator večeri biće Gordana Vujović.
 
U kratkom romanu “Alma Maler”, neobičnoj i zanimljivoj priči u monološkoj formi, kroz lirsku ispovijest naslovne junakinje o desetogodišnjem braku sa čuvenim kompozitorom Gustavom Malerom, njegovoj muzici i velikim umjetnicima kojima je promijenila život, a nije dobila skoro ništa zauzvrat, naslikana je tadašnja epoha.