Kultura

Koncert Jankovića i Begića na Ljetopisu

| 13:08:2017 | 16:39:44

Predrag Janković i Miran Begić sinoć su, svirajući na harmonici odnosno violini, nastupili u Dvorcu kralja Nikole i svojim koncertom najavili završnicu muzičkog dijela 30. jubilarnog Barskog ljetopisa.

Dvojac Janković - Begić je i za ovu priliku promišljeno odabrao repertoar koji je bio raznovrstan, ali i blizak široj publici, čime su još jedan nastup nepogrešivo učinili užitkom za sve svoje slušaoce. Tako su se sinoć mogla čuti djela kompozitora kao što su Albinoni, Hercigonja, Vivaldi...

“Mislim da je naš posao takav da bi trebalo da ljudima koji sebi priušte dolazak na koncert, omogućimo da se osjećaju komotno, i ako mogu da kažem prepoznato u kompozicijama koje slušaju. Pokušali smo i, čini mi se, uspjeli da izaberemo repertoar koji je popularan i koji može da se svira na puno načina. A ono što je najvažnije u njemu je da se mi osjećamo dobro, da mi uživamo, jer će se onda i publika tako osjetiti”, kazao je Miran Begić.

Iza dua Janković – Begić je veliki broj uspješnih nastupa. Međutim, uvijek se izdvajaju oni na festivalima kao što je Ljetopis.

“Ja sam na Barskom ljetopisu svirao prvi put svirao prije 25 godina. Sjećam se ove iste sale, publike i njenog broja i, na kraju krajeva, sjećam se načina na koji je grad odisao tim festivalom. Mislim da iz godine u godinu Ljetopis, kao i drugi slični festivali, stasava, stasavaju publika i repertoari, i mislim da je u tome poenta malih festivala, jer su oni ti koji čuvaju kulturu, oni su hramovi kulture koji istinski ljudima pružaju ono zbog čega su došli”, istakao je Begić.

Nastup Begića i Jankovića bio je pretposljednji koncert ovogodišnjeg Ljetopisa. Posljednji, kojim se zaokružuje muzički dio programa, planiran je za utorak, 15. avgust, kada će svoj koncert imati pijanista Vladimir Domazetović, koji je i selektor muzičkog programa Barskog ljetopisa. 
***

Književni program 30. jubilarnog Barskog ljetopisa biće zaokružen u ponedjeljak i utorak, predstavljanjem crnogorskih autora i njihovih djela. U ponedjeljak 14. avgusta na platou ispred Dvorca kralja Nikole od 21.00 svoju promociju imaće pisac, izdavač i novinar Jovan Nikolaidis na kojoj će biti riječi o njegovom romanu “Naši su životi bjekstva”. Moderator večeri biće Jelena Knežević.

Dan kasnije, u utorak, 15. avgusta, biće promovisan zbornik radova “Pasaži iz Bara 2”, čiji je priređivač Mila Čordašević, višegodišnja selektorka književnog programa Ljetopisa. Publikacija “Pasaži iz Bara 2” nastala je u čast tridesetogodišnjice “Barskog ljetopisa”, kao rezultat svojevrsne književne radionice koja se u prethodnoj deceniji održavala, pod istoimenim sloganom, u okviru literarnog segmenta ove multimedijalne manifestacije. I ovo veče zakazano je za 21:00 ispred Dvorca kralja Nikole. Moderator će biti Vesna Šoškić.