Kultura

Nikola Marković zatvorio likovni program Barskog ljetopisa

by Silvija Vukelić | 17:08:2017 | 19:30:23

Likovni program jubilarnog 30. Barskog ljetopisa zaokružen je u srijedu veče izložbom crnogorskog slikara Nikole Markovića “ Djetinstvo i simboli – Metamorfoza tek naslućenog”. Postavku koja će u galeriji “Velimir A.Leković” biti do kraja avgusta, čini 90 radova nastalih u periodu 1987-1998. i od 2000.
 
Ovo je Markovićevo prvo predstavljanje u Baru, gradu za koji je, kako kaže, posebno vezan.
 
“Bar je grad u kojem sam imao prva crtačka iskustva i povezao se sa umjetničkom praksom, još prije više od 30 godina. Držim do toga da ovaj grad ima posebnu energiju ne samo u kontekstu svetlosti, mora, već i koja utiče na mentalitet ljudi. Smatram da je to kod Barana karakteristično i drugačije. Kreativna hrabrost je nešto što ih izdvaja. Oni izložbu koja je dramatičnija i ima dublje sadržaje, mogu lakše da akumuliraju nego publika nekih drugih radova “ kazao je Marković za Radio Bar i Bar info.
 
Izložbu je posvetio nedavno preminulom, istaknutom crnogorskom književniku i likovnom kritičaru Mladenu Lomparu, sa kojim je kako je istakao “decenijama gajio istinsko i iskreno prijateljstvo”.
 
“Gornji sprat ovog galerijskog prostora smo aktivirali sa posebnim cjelinama opusa koji je možda bio publici dramatičan, specifičan, pa čak i težak za sagledavanje, ali pripadao je upravo onim psihološkim fonovima u mom radu, u kojima me Mladen Lompar tako kvalitetno, duboko i istinski poetično opisao sa jednim doživljajem koji je imao često imao mogućnost da djeluje i na naše autorsko gledanje onog što sami kao takvi stvaramo“, kazao je Marković.

 
Selektor Likovnog programa Barskog ljetopisa mr Milun Lutovac zadovoljan je povratnom reakcijom publike koja je s velikim interesovanjem ispratila svih devet programa iz ovogodišnje selekcije.
 
“Fantastična je stvar što se upravo sa Nikolom Markovićem završava likovni program 30. jubilarnog Barskog ljetopisa. To je čovjek koji je ostavio traga ne samo u Crnoj Gori, koji je pozdravljen na mnogim međunarodnim adresama i koji nas na jedan način vraća unazad svojim stvaralaštvom i fantastičnim osjećajem za crtež. Kao da smo sve što smo do sada stvarali i pripremali sada, uz pomoć njegovog stvaralaštva, vratili na početak. Jer on se inače bavi rađanjem života, tim prvim osjećajem, dodirom. Time stavljamo tačku na likovni program jubilarnog Ljetopisa, ali pred nama je mnogo toga novog što će proizaći i iz ovoga iskustava koje se dogodilo ovog ljeta“, zaključio je Lutovac.