Kultura

Umjetnička kolonija završena u Sutomoru

| 08:09:2017 | 11:07:43

Tokom umjetničke kolonije koja se tradicionalno, ove godine 26. put, održava u Sutomoru, Udruženje radnika umjetnika Srbije i Crne Gore čije je sjedište u Gornjem Milanovcu, uručilo je posebna priznanja svojim zaslužnim članovima iz Crne Gore.
 
Tako je titula “duhovnog vojvode”, koja se za unaprjeđenje umjetničkog stvaralaštva dodjeljuje uz blagoslov sveštenika Srpske pravoslavne crkve, pripala poznatom guslaru Milenku Kaleziću iz Danilovgrada. Povelju za doprinos afirmaciji udruženja pjesniku Radu Petričeviću uručio je predsjednik Udruženja radnika umjetnika SCG Radojko Solujić. Petričević je ujedno dobio i zvanje “majstora – umjetnika”. Na istoj svečanosti u Sutomoru, Branko Bato Krković - predstavnik Udruženja književnika “Sjeverac” koje ostvaruje dugogodišnju saradnju sa asocijacijom iz Gornjeg Milanovca, povelje zahvalnosti za doprinos afirmaciji kulture uručio je guslaru Kaleziću, redakciji “Dana” i “Sutomorskim novinama”.
 
Nakon svečanog dijela programa i dodjele priznanja, uslijedilo je druženje pjesnika i umjetnika, uz kazivanje stihova, gusle, pjesmu i muziku.