Kultura

Knjiga Maksima Lutovca promovisana u Beranama

by Željko Milović, photo by Ado Softić | 22:10:2017 | 16:49:02

Knjiga prof. Maksima Lutovca, “Anegdote i minijature”, koja je nedavno promovisana u Baru, imala je juče svoju prezentaciju i u Beranama, u okviru osmog Memorijalnog turnira “Anto Rmuš”.

Na promociji su govorili Radojica Grba - predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore i velemajstor Nikola Đukić - zvanični prvak Crne Gore u šahu, a publici se obratio i autor djela, kako su ga najavila medijator promocije i kompletnog programa turnira Gorica Ćulafić, “živa legenda beranskog i crnogorskog šaha”.

Bio je to specijalni dio programa u okviru turnira na kome je pobijedio upravo Đukić, a učestvovalo je 104 šahista i šahistkinja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Turnir je po broju učesnika i njihovom rejtingu predstavljao jedno od najjačih ovogodišnjih šahovskih takmičenja. Pored ostalih, na njemu je učestvovalo: devet velemajstora, sedam internacionalnih i četiri FIDE majstora.

Organizatori promocije bili su Fondacija “Anto Rmuš”, Šahovski savez Crne Gore i Šahovski klub “Berane”.

Kao dobra ilustracija šahovskog trajanja Maksima Lutovca u Beranama odlično služi fotografija koju je u toku turnira prezentovao publicista Ado Softić, a koja prikazuje ekipu “Ivangrada” na Šahovskom prvenstvu Crne Gore u Plavu 14. avgusta 1965. godine: Vukota Babović, Maksim Lutovac, Miki Tmušić, Miloš Vulević i Boro Dabetić.