Kultura

TV Festival se transformiše u javnu ustanovu

by POBJEDA | 26:10:2017 | 15:32:53

Nevladina organizacija „Internacionalni TV festival Bar“ biće transformisana u javnu ustanovu do oktobra sljedeće godine, potvrdio je za Pobjedu nekadašnji direktor i jedan od osnivača festivala Pero Radović.
 
Promjenom statusa biće ispoštovan jedan od ključnih zahtjeva Ministarstva kulture i postavljeni temelji za programski osvježenu manifestaciju koja će, nakon dvije godine stagnacije, biti ponovo održana u oktobru 2018. godine.
 
U međuvremenu, Radović će, u saradnji sa Kulturnim centrom u Baru, najvjerovatnije u novembru organizovati susrete predstavnika javnih servisa zemalja Jugozapadne Evrope.
 
To će biti neka vrsta premošćavanja praznog hoda, budući da TV festival zbog brojnih pravnih i produkcionih problema nije bilo moguće organizovati prošle i ove godine.
 
Uslovi objektivnosti o obnavljanju i pravnoj transformaciji festivala, prema riječima Radovića, odlučeno je tokom ljeta ove godine.
 
“Budući da smo imali malo vremena da organizujemo festival u redovnom terminu u oktobru, odlučili smo da napravimo jednu, uslovno rečeno, mini manifestaciju. Tako bismo podsjetili da festival nije ugašen i da je to neka vrsta premošćavanja prema budućem statusno i programski redefinisanom festivalu”, kazao je Radović i dodao da će tokom susreta predstavnika javnih servisa biti riječi o uslovima objektivnosti u kojima se rade informativne političke emisije i dnevnici.
 
Radović je podsjetio da je NVO „Internacionalni TV festival Bar“ osnovana 1995. godine i istakao da je neprimjereno da u novije vrijeme i dalje tako funkcioniše, jer iza manifestacije zapravo stoje vladine organizacije.
 
Zato je odlučeno da se NVO transformiše u javnu ustanovu Televizijski festival. Programi bi se organizovali tokom čitave godine, a centralna manifestacija bila bi uobičajeno krajem oktobra. Sve to će biti moguće ostvariti zahvaljujući razumijevanju predsjednika opštine Bar Zorana Srzentića koji je shvatio značaj festivala za lokalnu zajednicu i Crnu Goru, rekao je Radović.
 
On je uvjeren da će se proces transformacije obaviti do oktobra naredne godine ukoliko, kako je istakao, ne bude destrukcije.
 
“Destrukcije se plašim. Mislim na ljude koji ne znaju šta znači festival”, rekao je Radović.
 
Okosnicu obnovljenog festivala i dalje će činiti takmičarska selekcija sa najznačajnijim TV žanrovima. Radović priznaje da televizijske emisije iz takmičarske selekcije posljednih godina nijesu bile primamljive publici, zbog dosta zgusnutog programa i rasporeda projekcija. On predlaže da se svako veče na narednom festivalu, od 21 do 23 sata, prikazuju samo najbolje i nagrađene emisije iz svih žanrova, kako bi se publici olakšao izbor i skrenula pažnja na najvredniji program. Takođe, Radović smatra da bi korisno bilo tokom čitave godine organizovati okrugle stolove i okupljati stručnjake i novinare iz raznih televizijskih centara.

 
“Ideja je i da jedan od termina na festivalu bude posvećen nekoj od velikih svjetskih televizija, koje bi prikazale svoj cjelokupan dnevni program”, rekao je Radović. Komentarišući probleme u kojima se našao festival 2016. godine, Radović je kazao da je manifestacija posljednjih godina bila učaurena.
 
“Festival je napravio svoju ljušturu i trajao na isti način, a vremena se mijenjaju iz godine u godinu”, rekao je Radović.
 
Za novi rukovodeći kadar buduće javne ustanove Televzijski festival, prema njegovim riječima, treba birati ljude koji znaju medij, koji su kompetentni, široke kulture, radni i odgovorni.
 
“Ako me ko bude pitao, ja ću pomoći idejama i savjetima”, rekao je Radović, koji je na čelu festivala proveo ukupno pet godina.
 
Transformacija NVO „Internacionalni TV festival Bar“ u javnu ustanovu potekla je iz inicijative Ministarstva kulture, koje je u maju ove godine saopštilo da „odgovorno prekida praksu da se zbog niza neriješenih pitanja i pravnog statusa manifestacija, nastavi sa podrškom manifestacijama i festivalima na dosadašnji način.“
 
Bivši ministar kulture Janko Ljumović tada je saopštio da Ministarstvo neće potpisati sporazum o organizovanju Međunarodnog festivala KotorArt, po modelu prethodnih godina, te da ista sudbina čeka i TV festival. Do toga je dovelo odbijanje opština Kotor i Bar da poznata dva festivala transformišu u opštinske javne ustanove.
 
Oba festivala imaju status manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Transformisanje u javnu ustanovu značilo bi i vraćanje značajne finansijske podrške Ministarstva kulture.