Kultura

Hipertenzija za početak pozorišne Zimske scene

| 27:10:2017 | 18:32:06

Predstavom “Hipertenzija”, u produkciji “Areus Arta”, otpočeo je pozorišni segment programa Zimske scene Barskog ljetopisa. Sala Dvorca kralja Nikole bila je do posljednjeg mjesta ispunjena publikom, koja je na kraju izvedbe ovacijama pozdravila Predraga Ejdusa i Branislava Trifunovića, koji su tumačili uloge u komadu čiji je i autor i reditelj poznati srpski pisac Svetislav Basara.
 
“Hipertenzija” prikazuje susret advokata – kafedžije, bivšeg udbaša (Predrag Ejdus) i doktoranta sociologije, sina njegovog kolege, koga je koristio “za kamuflažu” tokom praćenja “objekata od interesa” (Branislav Trifunović). Njihovo sučeljavanje postaje svojevrsna ispovijest advokata Mitra kroz koju mladi Igor saznaje suštinu zakulisnih radnji ondašnje službe bezbjednosti.
 
“Što se tiče teme raznih službi bezbjednosti, destrukcije, pokušaja prelaska iz jednog sistema u drugi, mi zapravo imamo jedan kontinuitet toga. Dakle, nije to samo pitanje komunističkog vremena. To proganja naš društveni i politički život decenijama. Sve što se dešavalo, a što je Basara ovde napomenuo, manje-više svi znamo – to je da je iza svih političkih događaja i promjena stajala služba. Ono što su neke druge zemlje eks-komunističkog prostora uspjele, mi nismo – da demontiramo te službe. Mi živimo u vrijeme poluistine. Mi živimo u postistini. Današnje vreme ne razlikuje laž od istine”, kazao je Ejdus.
 

Svetislav Basara, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, u “Hipertenziji” na autentičan, duhovit i ironičan način prikazuje svu apsurdnost, grotesknost i paradoksalnost odabranog tematskog i idejnog žarišta, odlučujući se za humor kao jedno od osnovnih sredstava. Rad na njegovom prvom rediteljskom projektu, Branislav Trifunović je okarakterisao kao zanimljiv proces.
 
“Prvi put se osmjelio da režira, zvao je nas dvojicu i napisao komad gotovo namjenski za nas. Bilo je zanimljivo, zato što je on čovjek koji voli glumce, a i sam je odrastao u pozorištu. Nekako se trudio da nam ne smeta. To je ono najdivnije, što mnogi reditelji ne znaju. Basara je bio tu i kao pisac, spreman da na licu mesta popravi šta treba”, rekao je Trifunović.