Kultura

VIDEO: Najava susreta predstavnika Javnih RTV servisa

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 30:11:2017 | 15:51:38

U hotelu "Sea Fort" u Sutomoru, 2. i 3. decembra, pod pokroviteljstvom opštine Bar, biće održani Susreti predstavnika Javnih RTV servisa sa prostora Jugozapadnog Balkana. Tema o kojoj će sučeliti stavove medijski poslenici biće “Sloboda govora, cenzura i autocenzura u informativno-političkim emisijama javnih RTV servisa i medija uopšte”.
 
Organizator je Kulturni centar Bar, a koordinator Pero Radović, poznati TV stvaralac i utemeljivač Internacinalnog TV festivala u Baru.
 
“Susreti će dati značajan doprinos sagledavanju rada u medijima i njihovom unapređenju, a istovremeno biće uvod i u novu koncepciju i statusno redefinisanje TV festivala, koji bi nakon dvije godine pauze, trebalo da bude održan već naredne godine u Baru”, saopštili su organizatori i domaćini.

 
Susreti predstavnika Javnih RTV servisa sa prostora Jugozapadnog Balkana okupiće referentne medijske poslenike i eksperte iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine , Vojvodine i Makedonije, a očekuje se i potvrda učešća RTV Srbije.
 
“Od osam pozvanih televizija, odazvalo se šest, što znači da će većina biti prisutna, a očekujemo u naredna dva dana još neke potvrde. Veoma je značajno i to što ćemo uz poznate televizijske stvaraoce, urednike i direktore, imati i učešće izuzetnih ličnosti u formi nezavisnih eksperata za medije, poput Žarka Puhovskog, Zekerijaha Smajića, Gordane Suše, Gorana Bulajića, koji su članovi visokih međunarodnih tijela u oblasti medija i kulture. Moderator okruglog stola-Duško Vuković , takođe je međunarodno afirmisana medijska ličnost, a predstavnica RTV Hrvatske Jasmina Popović je potpredsjednica Međunarodne evropske federacije novinara. Oni će biti ne samo učesnici već i uvodničari u debate. Dakle, već personalni sastav okruglog stola obećava izuzetno plodotvornu debatu”, kazao je u ime organizatora, koordinator Pero Radović, koji je naveo da će u sklopu debate biti prikazani TV Dnevnici različitih kuća, nakon čega će biti analizirano kako su pojedine događaje toga dana vidjeli i prikazali novinari i urednici tih medija.

 
 Organizator Susreta je KC, a pokrovitelj opština Bar.
 
“Ove Susrete smatram vrlo značajnim kao doprinos sagledavanju situacije u medijima, posebno u javnim servisima u regionu. Sam naslov ‘Dva lica istine’ govori o tome da određeni događaji na našim prostorima, odnosno njihova percepcija, zavisi od tačke gledišta određenih medija. Zato smo željeli da predstavnici javnih servisa zemalja Jugozapadnog Balkana iznesu svoje viđenje istog problema. Mislim da je to veoma interesantno i da ćemo tokom dvodnevnog trajanja skupa dobiti dosta informacija iz sredina nama nekada veoma bliskih, a sada u političkom smislu dosta sličnim u pojedinim segmentima, a u drugim, pak toliko različitim”, istakao je u ime jednog od organizatora i domaćina, predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić.

 
 
On je pojasnio da je dvodnevni skup "svojevrsna kopča" sa TV festivalom koji je u fazi transformacije. Podsjećajući da više nije moguće da barski Internacionalni TV Festival u organizacionom smislu egzistira kao nevladina organizacija, Srzentić je objasnio da se on sada mora organizovati kao posebna jedinica koja će funkcionisati pod okriljem Kulturnog centra.
 
“Bar je uvijek bio grad koji okuplja, a ne razdvaja... Ovo je pokušaj da okupimo renomirane stvaraoce i da se shodno tome još jednom sastanemo da bismo se bolje razumjeli,stoga susreti imaju i emotivnu dimenziju”, kazao je na današnjem presu, na kojem je najavljen dvodnevni skup, direktor KC Ćazim Nikezić.

 
Na to se osvrnuo i Pero Radović, poznati televizijski autor i utemeljivač Internacinalnog TV festivala u Baru .
 
“ U Statutu Internacionalnog TV Festivala, kada je osnovan daleke 1995. godine, u članu 1 je pisalo da je njegov cilj, ne samo unapređenje TV jezika, izraza i koncepta nego, jer je osnovan u ratno vrijeme, i promocija ideje mira i međunarodne saradnje. To je tada i bilo moguće jer je Bar bio sredina izrazito antiratno raspoložena", kazao je Radović.
 
I, zaista osnovati i održati TV Festival u ratno vrijeme i u periodu sankcija u Baru, okupiti televizijske stvaraoce sa cijelog, ratom zahvaćenog jugoslovenskog prostora, i istovremeno sa raznih kontinenata, bio je misionarski zadatak i podvig. Zato ovi Susreti , koji treba da označe i njegov nastavak, nose posebnu poruku i važnost.