Kultura

Novembarski zvuci jazza Šule Jovović kvarteta

by Silvija Vukelić, photo Studio Petovic | 01:12:2017 | 13:30:28

Džez koncertom “Šule Jovović kvarteta“ sinoć je u Dvorcu kralja Nikole zaokružena novembarska Zimska scena Barskog ljetopIsa.
 
Kvartet čine: Sara Jovović (klavir), Milivoje Pićurić (kontrabas), Martin Đorđević (bubnjevi) i Milorad Šule Jovović (gitara). Publika je na koncertu bila u prilici da, pored džez standarda, čuje i obrade crnogorskih i jedne albanske pjesme u džez maniru.
 
“Meni se čini da nije bilo loše, uvijek može gore. Šalim se, mislim da je koncert uspio. Pozitivno me iznenadila barska publika. Pažljivo su slušali sve”, kazao za Radio Bar i Bar Info Milorad Šule Jovović, osnivač istoimenog kvarteta.
 
Jovović je završio je Muzičku akademiju na Cetinju. Poznat je kao vođa prvog crnogorskog džez sastava “Piva džez band”. Radi i kao studijski muzičar, naročito kao solo gitarista. Učestvovao je u raznovrsnim muzičkim projektima i sarađivao sa mnogim uglednim kolegama iz svijeta džez muzike. Njegova ćerka Sara zaljubljena je u taj muzički žanr i nastavlja očevim stopama.

 

“Ja sam se nadao da ona neće poći ovim putem, svirala je klasiku do prije godinu dana. Ali, veoma voli džez. Ljetos je pošla u Italiju na audiciju i dobila stipendiju za Berkli u iznosu od 80%. Međutim, treba joj još sredstava kako bi pošla tamo da studira. To je sada prioritet”, kazao je Jovović, koji radi i kao predavač u Umjetničkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici.
 
“Ima u Crnoj Gori i među mladima talentovanih i zainteresovanih za ovaj muzički pravac. Predajem u školi. Čini mi se da radim nešto korisno za tu djecu. Eto Sara ima osamnaest godina, a svira kao da ima trideset. Tu su i bubnjar Martin Đorđević, Milivoje Pićurić... Enes Tahirović je naš učenik koji je završio studije u Gracu i takođe je jako talentovan. Oni su nova snaga džeza u Crnoj Gori“ zaključuje Jovović.
 
Sara Jovović završila je Umjetničku školu “Vasa Pavić“, odsjek za klavir, u klasi profesorice Anke Asanović, ali kaže da je uz džez muziku odrasla i otud velika ljubav prema ovom muzičkom žanru.
 
“Stalno s tatom sviram i vježbam. Sljedeće godine u septembru, ako sve bude kako treba i ako prikupim preostala sredstva koja su potrebna, idem na Berkli, najprestižniju Muzičku akademiju na svijetu“, kazala je Sara. Otkrila je i da se takođe bavi komponovanjem, kao i da bi voljela da karijeru nastavi u bendu koji će na repertoaru imati i njene kompozicije.
 
Bubnjar Martin Đorđević  oduvijek je bio zainteresovan za ritmove. Uz oca i strica, koji su se amaterski bavili bubnjevima, naučio je najprije da svira tarabuku. Nakon osnovne škole za perkusije, završava Srednju muzičku “Stanković”. Potom, nastavlja studije u Sijeni (Italija) na Muzičkoj akademiji za džez, gdje uskoro treba da diplomira.
 
“Fakultet u Sijeni je poznat po tome što ima Ljetnje radionice sa, da kažem, gigantima u muzici. Zbog toga sam odlučio da se tamo usavršavam. Očekujem da ću do aprila diplomirati. U ‘Šule Jovović kvartetu’ sam već dvije godine. A Šula znam još od klinačkih dana. I tada me fasciniralo kako svira, a i sada. Zadovoljstvo mi je da sarađujemo“, s osmjehom kaže Đorđević.

 
Rođen je u Beogradu ali, s obzirom da mu je majka iz Crne Gore, ovdje ima rodbinu i brojne prijatelje pa rado dolazi. Sinoć je bio zadovoljan reakcijom barske publike: “Super nam je bilo ovdje. Super je zvuk, a i publika. Čim sam ušao u ovu salu, znao sam da će biti dobro. Akustika je odlična“.  
 
Milivoje Pićurić rođen je 1985. Završio je studije kompozicije na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Hofmana. Aktivan je džez muzičar na crnogorskoj sceni. Kompozicije su mu izvođene u zemlji i inostranstvu. Nastupao je u brojnim klubovima, kao i na festivalima u regionu. Komponovao je muziku za film i učestvovao u više pozorišnih predstava i projekata. Trenutno predaje kompoziciju u muzičkoj školi "Vasa Pavić" u Podgorici.
 
Nastup ovih vrsnih muzičara barska publika, koja rijetko ima priliku da prisustvuje džez koncertu, nakon bisa zahvalno je ispratila gromoglasnim aplauzom.