Kultura

Bojan Suđić novi selektor muzičkog segmenta Ljetopisa

by Željko Milović | 27:02:2018 | 21:57:34

Novi selektor muzičkog programa “Barskog ljetopisa” od ljeta 2018. biće Bojan Suđić, šef-dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS, izvršni i umjetnički direktor Muzičke produkcije Radio televizije Srbije, redovni profesor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. On je na to mjesto imenovan umjesto pijaniste iz Bara, profesora Muzičke akademije mr Vladimira Domazetovića.
 
Kako se ističe u saopštenju Barskog ljetopisa, Suđićev rad od samog početka odlikovali su izuzetna širina i raznovrsnost repertoara horske, simfonijske i scenske muzike, izvanredna dostignuća u svim ovim oblastima i brojna priznanja.
 
“Intenzivno nastupa na domaćim i inostranim scenama. Sarađivao je od 1989. godine i sa Beogradskom filharmonijom. Operskom dirigovanju posvetio se 1993. godine, vodeći ansambl Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u sezoni 1999/2000. bio je njegov šef-dirigent. Generalni muzički direktor Opere bio je u sezoni 2004/2005. U svoju bogatu biografiju ubilježio je mnoga izvođenja standardnog baletskog i operskog repertoara. 1998. godine je postao gost-dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, da bi se ta saradnja produbila i dovela ga na mjesto rezidencijalnog dirigenta 2000. godine. Sa ovim ansamblom ostvario je više od 150 operskih i baletskih predstava. Plodnu saradnju ostvario je i sa ansamblom Helsinške nacionalne opere. Bio je gost-dirigent preko 40 orkestara u regionu i svijetu, među kojima se nalaze i Simfonijski orkestar RTV Slovenije iz Ljubljane, Crnogorski simfonijski orkestar, Zagrebački simfoničari RTZ, Zagrebačka filharmonija i Riječka filharmonija (Hrvatska), Makedonska filharmonija iz Skoplja, Simfonijski Radio orkestar iz Sofije i Plovdivska filharmonija (Bugarska), Budimpeštanski simfonijski orkestar (Mađarska), Rimski simfonijski orkestar (Italija), Karintski simfonijski orkestar iz Klagenfurta (Austrija), Novosibirska filharmonija, Moskovski kamerni orkestar i Simfonijski orkestar „Kapela“ iz Sankt Petersburga (Rusija), Helsinška filharmonija, Helsinška nacionalna opera i Turku filharmonija (Finska), Simfonijski orkestar iz Odenzea (Danska), Kraljevska opera u Stokholmu, Simfonijski orkestar iz Vesterosa i Simfonijski orkestar iz Umea (Švedska), Simfonijski orkestar iz Porto Alegrea (Brazil), i Čileanski simfonijski orkestar iz Santiago de Čilea. Od 2010. godine intenzivno sarađuje sa 'OFUNAM' orkestrom iz Meksiko Sitija, sa kojim 2016. godine diriguje i na svečanom koncertu povodom 80 godina postojanja ovog ansambla, uz violinistu Vadima Rjepina. U ulozi profesora vodi Simfonijski orkestar FMU od 2005. godine”, ističe se u Suđićevoj biografiji dostavljenoj medijima.
 
Ovo je peta promjena selektora od imenovanja novog menadžmenta početkom prošle godine.
 
Dramski program još od početka Zimske scene Ljetopisa selektuje pozorišni producent Boris Mišković (prvih 29 godina Festivala taj segment je uređivao Dragiša Simović, a na 30-om jubilarnom Barskom ljetopisu taj posao je obavljala Maja Mrđenović). Milu Čordašević je, nakon dvije i po decenije rada kao književnog selektora, zamijenio početkom oktobra 2017. mr Milun Lutovac, dotadašnji selektor likovnog programa, a na njegovo mjesto je imenovana istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović. Prateći i dječiji program od prošlog Ljetopisa potpisuje mr Vesna Vujošević Labović.
 
Bojan Suđić će, kako je najavljeno, za ljetnje izdanje Festivala odabrati osam koncerata klasične i džez muzike za subotnju muzičku scenu, dok će četiri koncerta barske muzičke scene selektovati magistrica solo pjevanja Aleksandra Vojvodić Jovović. Posljednjih 14 godina muzičke programe je selektovao barski pijanista, profesor Muzičke akademije Vladimir Domazetović.
 
On je, nakon što je prestao biti selektor muzičkog segmenta Barskog ljetopisa, kratko za Bar Info i Radio Bar prokomentarisao: “Nemam komentar, jer nikakvo zvanično obavještenje, niti razloge za takav postupak još nisam dobio”.  
 
U dopisu medijima, organizatori Barskog ljetopisa “zahvaljuju svim dosadašnjim selektorima i saradnicima festivala i žele im puno sreće u daljem radu”.