Kultura

Dječija predstava, pa koncert Krivokapića i Martinovića

| 02:03:2018 | 13:13:26

Na Zimskoj sceni barskog ljetopisa u četvrtak je najprije bila prikazana za đake OŠ “Blažo Jokov Orlandić” predstava “Crvenkapa” u produkciji “Teatra mladih“, a potom su u večernjim satima nastupili violinista Vujadin Krivokapić i pijanista Bojan Martinović.
 
“Crvenkapa” je lutkarska predstava nastala na osnovu istoimene bajke, koja se pritom obraća djeci novog doba, kako je to inače svojstveno za sve tekstove Igora Bojovića, jednog od najprepoznatljivijih dramskih pisaca za djecu na našim prostorima.
 
“Predstava uči djecu životnim principima i upoznaje ih na neki način sa životom na njima prilagođen način. Crvenkapa jeste priča o djevojčici koja sretne opasnog vuka, ali to je zapravo priča o djetetu, koje može da sretne nekog opasnog na svom putu i treba da nauči kako da se pazi”, kazala je Branka Femić, koja zajedno sa Katarinom Krek igra u predstavi.

 
U večernjim satima prostor u sali Dvorca postao je koncertni podijum, na kome su nastupili Vujadin Krivokapić na violini i Bojan Martinović, pijanista, izvodeći kompozicije Šumana, Debisija, Koplanda i Roža.
 
“Iako posao nikada nije posve završen i uvijek postoji nešto što je moglo drugačije, da ne kažem bolje, mogu da kažem da samo jako zadovoljan. Mi se trudimo da na sceni uvijek nađemo neka nova rješenja za neke fraze i situacije. U Baru je to uvijek posebno za mene, budući da sam ovdje počeo ne nekim pijanističkim takmičenjima. Bilo nam je zaista zadovoljstvo. Što se repertoara tiče, Debisi je svakako blizak publici i njegova ‘Sonata’ je okosnica literature kada je ovaj ansambl u pitanju. Za Koplanda pak mogu sa sigurnošću da tvrdim da je ovo crnogorska premijera. Naša publika ovo sigurno nije čula do sada. Ni djelo ‘Roža’ nije tako često izvođeno. Ipak, rekao bih da je publika reagovala prije svega na naš izraz i muziciranje, prije negoli na sam repertoar”, istakao je Bojan Martinović. 

  
 
Sljedeći program Zimske scene Barskog ljetopisa je promocija knjige priča Gordane Vujović “Uspavanka za Ljubu”, 8. marta, u 19:00 u sali Dvorca. Na večeri, osim autorke, govoriće novinarka Vesna Šoškić, zatim Snežana Kosanić Raspopović i mr Milun Lutovac, selektor književnog programa Ljetopisa.