Kultura

Jelena treća na literarnom konkursu

by Darija Marđokić | 06:03:2018 | 12:59:04

Na 15. međunarodnom literarnom konkursu koji organizuje Udruženje Italijana u Crnoj Gori “Mailing list Histria”, šesnaestogodišnja Jelena Popović osvojila je treće mjesto.
 
Ponuđeno je bilo više tema, a Jelena se odlučila za “I nostri nonni ci raccontano” – “Pričaju nam đedovi” u kojoj je trebalo da piše o uspomenama i sjećanjima iz prošlosti svoje porodice. Jeleni se ova tema svidjela jer, kako kaže, mogla je da ispolji svoje divljenje prema Italiji, njenom renesansnom procvatu, kulturi i umjetnosti.

 
“Odlučila sam da se prijavim na konkurs, jer me pratilo dobro iskustvo iz osnovne škole. Tada sam osvojila prvo mjesto, a moj mentor je bila nastavnica Jadranka Ostojić Marković. Ovoga puta je to bila njena sestra, profesorica Jelena Ostojić Komnenović. Uloga mentora je jako bitna. Profesorica mi je dala prijedloge, pomogla mi je u ispravljanju rada i u prevođenju. Rad je trebalo da bude napisan na italijanskom jeziku, koji je, poput pisanja, moja velika ljubav”, kazala je Jelena za Radio Bar i Bar Info.
 
Na ovom konkursu mogu da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola, a radovi su podijeljeni u dvije kategorije. Učenici sa prostora Crne Gore pripadaju drugoj i tu postoje podjele na osnovnu i srednju školu, a rok za slanje radova je oko mjesec dana.
 
Dodjela diploma je bila u Kotoru, a Jelena smatra da je ovo odlična prilika za sve koje vole da pišu.

 
“Pisanje je moja spona sa svijetom, a italijanski jezik sam zavoljela na nekom od mostova mog odrastanja. Ova nagrada je, još jedno u nizu, priznanje nakon brojnih na školskom i opštinskom nivou. Uvijek se rado odazovem na literarne konkurse, jer uživam u mogućnosti da svoje ideje i razmišljanja pretačem u slova koja ostaju vječna. Svakako, najveće ostvarenje moje ljubavi prema knjizi i lijepoj riječi je moja prva knjiga ‘Jedinstveni putnik’, koju sam napisala sa 14 godina i čiji je izdavač OŠ ‘Srbija’”, istakla je Jelena.
 
“Mailing List Histria” je organizacija nastala aprila 2000. godine. Promoviše očuvanje i zaštitu kulturnog identiteta Italije. Ostvaruje saradnju sa institutima i organizacijama u regionu Hrvatske uključujući Istru, Rijeku, Kvarner i Dalmaciju, kao i sa organizacijama u Sloveniji i Crnoj Gori. Tradicionalno, početkom godine organizuje literarni konkurs za sve osnovne i srednje škole u kojima se pohađa italijanski jezik.