Kultura

Promovisana knjiga Ljiljane Cvijetić Karadžić

by Darija Marđokić | 09:03:2018 | 12:39:22

Promocijom zbirke pjesama „Braneći se od uspomena“ Ljiljane Cvijetić Karadžić u OŠ „Kekec“ održana je druga manifestacija iz kulturnog kalendara NVO „Novo i ljepše Sutomore“ za 2018. godinu.
 
Ljiljana Cvijetić Karadžić rođena je u Banja Luci, završila je Filološki fakultet u Beogradu. Dobitnik je prevodilačke nagrade „Zlatna Frankoromanistika“ za 2014. godinu. Ima tri objavljene knjige – „Goli otok zauvek“, „Carigradski drum u svim pravcima“ i „Braneći se od uspomena“, kojoj je ovo veče bilo posvećeno. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije.

 
O knjizi je govorio pjesnik i književni kritičar Miroslav Jovanović Timotijev. On je kazao da ponekad dobar naslov iznevjeri unutrašnjost knjige, ali da je „sa ovom knjigom sve u redu“.
 
„Naslov nije slučajan, on je izašao iz jedne istoimene pjesme koja se nalazi u knjizi i ja kao čitalac imam utisak da sve pjesme te knjige izviru iz naslova. Onda kada se pročitaju, opet se vraćaju u svoj naslov, tamo tražeći svoje ušće. Proza je dostupnija čitaocima, ona ima okvir, pripada epohi, ima i svoje junake. Poezija je potpuno drugačija, zato mnogi pisci kažu da je kraljica književnosti, ona nema te okvire. Neki kažu da je bezvremena, ja bih rekao svovremena. Poezija ima čitaoce, autora i zadatak da prenosi tajnu i da ostane tajna. I upravo čitajući ove pjesme stalno osjećam provijavanje tajni. Čitajući ove pjesme, one su upravo one pjesme koje se nisu uljepšavale, koje se nisu prevodile i to je nešto što daje posebnu draž ovoj knjizi. Ljiljana je jednostavno htjela da napravi, da njena emocija bude dostupna drugima i zato ovu knjigu, koja uopšte nije knjiga za djecu, mogu da slušaju djeca i da razumiju dosta toga“, objasnio je Timotijev.
 
Stručni konsultant NVO „Novo i ljepše Sutomore“ i dugogodišnji prijatelj pjesnikinje Vladimir Lukšić prisutnima je govorio o prijateljstvu sa Ljiljanom, te istakao da je ona ovu zbirku pjesama poklonila Sutomoru.

 
„Ja sam je podsticao da objavi ovu zbirku pjesama i na kraju sam je jedva natjerao da napravi izbor gdje bi bile izabrane i nove pjesme. Njena se poezija čita polako, lagano, po dva, tri puta, da bi se ušlo u srž i da to postane sastavni dio vašeg bića“, kazao je Lukšić.
 
Osim Timotijeva i voditeljke programa Tijane Vukčević, stihove pjesama iz zbirke „Braneći se od uspomena“ kazivala su i djeca od šestog do osmog razreda OŠ „Kekec“ Nikola Đenđinović, Andrija Đurović, Sofija Roknić, Melanija Kuvelja, Luka Janković i Helena Marković. Kako je ovaj književni događaj održan na Međunarodni dan žena, Osmi mart, Matija Kovačević pročitao je sastav koji je posvećen majki, a koji je napisala Nikolina Jovetić.

 
Manifestaciju je pjesmama obojio hor ove škole, kojim rukovodi nastavnica Nataša Pomoriški.