Kultura

VIDEO: Promovisana Uspavanka za Ljubu Gordane Vujović

by Vesna Šoškić; snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 09:03:2018 | 15:15:32

Na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa promovisana je nova knjiga dugogodišnje novinarke Gordane Vujović “Uspavanka za Ljubu”.
 
Goca je bila jedna od prvih novinarki i urednica Radio Bara, kada je on osnovan 1979. godine, urednica “Barskih novina” i dopisnica “Pobjede”. Objavila je do sada i knjige “Mačka sa matrikulom” i “Što vjetar ne odnese” - zapise iz novinarske bilježnice.

 
Gordana Vujović je rođena u Novom Sadu, gdje je provela najranije djetinjstvo, zatim je živjela u Banji Koviljači, Beogradu, gdje je studirala, a udala se i više od četiri decenije živi u Baru. I, kako sama kaže, osjeća se kao Baranka.
 
“Uspavanka za Ljubu” obuhvatila je gotovo cijeli njen život, sve ono što obilježava živote i svih drugih ljudi, samo svi nemamo dara da to prenesemo i opišemo kao Goca Vujović.
 
“Ovo je porodična saga pretočena u literaturu, priča o porodici iz koje sam pošla, onoj u koju sam došla. To je emotivna i poetična priča koju sam morala da ispričam. Sažela sam je u 19 pojedinačnih cjelina, mada, knjiga liči na roman. Satkana je od smeha i suza, radosti i bola, od želje da se od zaborava sačuvaju bliski i važni ljudi, gradovi i događaji”, kazala je Radio Baru i Bar Infu Gordana Vujović nakon promocije.
 
Najteže je bilo doći do sebe, suočiti se sa svojom tamnom stranom, greškama, priznati ih i iznijeti pred čitaoce, kazala je Goca.
 
“Skoro tri godine nizala sam nisku od uspomena. Hodala korak po korak do isceljenja. A njega nema bez katarze”, istakla je Vujović.
 
Na promociji u Baru, u punoj sali Dvorca kralja Nikole, govorili su prvi čitaoci knjige “Uspavanka za Ljubu” mr Milun Lutovac i Snežana Kosanić Raspopović.
 
Mr Milun Lutovac imao je privilegiju da knjigu pročita prvi, dok je još bila u rukopisu, podijeli korisne sugestije i on je, kako je istakla autorka, zaslužan za njenu konačnu verziju.
 
“Svojevrsna mimikrija dokumentarnosti, neprestanim recepcijskim oživljavanjem vjerodostojnosti, jedna je od osnovnih odlika Gordanine poetike”, kazao je Lutovac.
 
On je istakao da je knjiga savršeno uklopljena , kao jedan neraskidivi sistem i govori o neobičnoj priči.
 
“To nije samo priča o porodici, to je priča o jednoj državi - Jugoslaviji, koja je živjela i rasla sa svim tim malim i velikim ljudima, njihovim sudbinama, pojedinačnim iskušenjima, traumama, lijepim trenucima, usponima i padovima..Na kraju krajeva, Gordana je autentičan svjedok svega toga što se dešavalo i kada bi neko pratio mapu njenog kretanja kroz knjigu, mogao bi da iscrta gotovo cio XX vijek, kako se kretala jedna porodica kroz sve što se veže za tu epohu na našim prostorima”, istakao je Lutovac, koji je  naglasio kako fascinira da je Gordana sve to ispričala stilski veoma lijepo, sa iskustvom jednog novinara i dobili smo, kako je kazao, “vrijedno štivo i u literarnom, ljudskom i umjetničkom smislu. Zato je iskreno preporučujem za čitanje kao dragocjenu knjigu”.
 
Jedna od prvih čitatelja Gocine knjige bila je i Snežana Kosanić Raspopović, koja je pročitala u jednom dahu, za 7-8 sati, i napisala autorki komentar koji je očarao i ohrabrio. Zamolila je da ga malo doradi i ispriča to publici na promociji na Barskom ljetopisu.

 
Šira javnost Raspopovićku poznaje, prije svega, kao članicu uspješne i prepoznatljive “Etno grupe Zora”, a malo je poznato da je Snežana strastveni čitalac, da se okušala kao novinarka i radio voditeljka, da piše sjajne kolumne i da slika.
 
“Pročitala sa knjigu u jednom dahu, jer me fascinirala. Kada pročitate prvi pasus, prve stranice, već znate sa kim imate posla, ko je iza... Goca nas je pustila u svoj svijet. Njena rečenica je savršena, što može biti karakteristično za nekog ko se dugo bavio novinarstvom, ali mimo toga, iz knjige je izašlo i ono pravo, ljudsko. Veoma volim postmodernu, jer se ona oslanja na dokumenta, na ono što je bilo, ono istorijsko, ono svih nas što nas je odredilo”, kazala je Snežana Kosanić Raspopović, koja je naglasila da knjiga nije samo Gocin život, već život svih nas.
 
“To je univerzalno sjećanje na jednu zemlju, jedno vrijeme, ali pominjati ih danas zvuči gotovo kao egzorcizam. Naše djetinjstvo, pa iako je bilo jezivo, strašno, u logoru, je uvijek naše i dio nas. To nam je Goca jasno prenijela. Zato je ova knjiga zaslužila da bude na policama, ako ne svih knjižara i biblioteka, ali onda bar u srcima 90 % ljudi ove zemlje”, zaključuje Snežana Kosanić Raspopović.
 
Knjigu “Uspavanka za Ljubu” izdao je Kulturni centar Bar, u biblioteci “Barski ljetopis”, urednica je dugogodišnja selektorka njegovog književnog segmenta profesorica Mila Čordašević, a finansijski njeno štampanje su pomogli Gocini prijatelji.
 
“Posebno mi je drago što je knjiga dio edicije ‘Barski ljetopis’, jer ja sam, kao novinarka-hroničarka, bila njegov dio dvadeset i četiri godine”, kazala je Gordana Vujović, koja je na toploj i emotivnoj večeri čitala odlomke iz knjige koje se odnose na tri važne ženske ličnosti u njenom životu - majku Ljubu, po kojoj knjiga i nosi naziv, babu Zorku, porijeklom od Petrovića iz Crne Gore, svekrvu Daru, ali i epizode vezane za život na barskoj Topolici, oko dvorskog kompleksa, na drage ljude i kultna mjesta nekadašnjeg Bara.
 
Lajt motiv “Uspavanke za Ljubu” je Gocin brat Vlado, koji je izgubio život u saobraćajnoj nezgodi u 20-toj godini života i koji je, kako je autorka zapisala u knjizi, “njena mera bola”.