Kultura

Promovisane Duše Hristovidne Slobodana Čurovića

| 19:03:2018 | 14:03:11

U sutomorskom Parohijskom domu sinoć je održano književno veče mr Slobodana Čurovića Apisa, na kojem je promovisana knjiga “Duše Hristovidne”, posvećene Svetim momišćkim velikomučenicima, čiji je izdavač podgorički književni klub “Marko Miljanov”.
 
Organizatori su bili Srpska narodna čitaonica - Bar i Uskočko pjesničko-guslarsko društvo “Petar Kršikapa”, a riječ je o ostvarenju iz Čurovićevog projekta “Svetosavnici”.
 
Moderator večeri, novinar Milenko Jovanović, kazao je da predstavljanjem književnih ostvarenja priznatih pisaca koji stvaraju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, Srpska narodna čitaonica Bar nastoji da se izdigne iznad vremena koje afirmiše kvaziknjiževnost i destruktivni književno-umjetnički izraz, jeftin populizam i surovi materijalizam.
 
“Upravo je Slobodan Čurović sa svojim ostvarenjima prototip književnika koji je najbolji sinonim za to što smo postavili kao svoj cilj. Riječ je o autoru velikog broja značajnih književnih ostvarenja, i čovjeku koji svojim vrlim stvaralaštvom na najbolji način čuva i afirmiše pismo i jezik koji su obilježili cijelu istoriju Crne Gore”, kazao je Jovanović. , dodajući da je Čurovićeva knjiga “Duše Hristovidne” prva zbrika pjesama posvećena Svetim momišićkim velikomučenicima.
 
On je podsjetio da su 40 učenika i dva učitelja, u podgoričkoj crkvi Svetog Đorđa 1688. godine živi spaljeni od strane vojske skadarskog Sulejman paše, kao znak odmazde zbog turskih poraza od Brđana toga vremena.

 
O knjizi je govorio književnik Hadži Radovan Radović, izrazivši divljenje jer je autor došao do imena svih stradalih velikomučenika, i svima “dopisao osobine samo Hristu vidne”: “Ovo je poduhvat kojim se Čurović na veličanstven način odužio otedžestvu, pravoslavlju i precima”. Književnik Nikola Čudesni Nenezić je rekao kako je Čurović na gotovo nevjerovatan način duhovno opisao kako su se djela velikomučenika sjedinila sa životom i smrću, koja ih je zadesila u cvijetu mladosti. Autor Slobodan Čurović, obratio se publici u Sutomoru konstatacijom da je “svaka stranica naše istorije krvava okapnica i propratnica, napominjući da su se “zato kod nas više tragike rađale i kidisale nego rođenja života, pri čemu svaka nevina, imena i bezimena žrtvenica je dokaz upisa u vječnu knjigu i dokaz da je Bog živ”.
Kako je kazao, momišićki svetonosni tajnočuvci i danas neumrli drže čas, “vatrilicom okica, nevinošću nevena za podsjet u nedan nekih krvavih tešanja”.
 
Paroh sutomorski Marjan Pektovski kazao je da nije slučajnost da se promocija Čurovićeve knjige posvećene momišićkim velikomučenicima dešava u vrijeme kada se obilježava još jedan praznik posvećen mučenicima: “Proslavljajući 40 mučenika Sevastijskih, sjećamo se i naših velikomučenika momišićkih”.
 
Kao gost književne večeri nastupio je pjesnik Božo Vučić, dok su se u revijalnom dijelu programa predstavili barski stvaraoci Miladin Trifović Metohijski, Miško Vučinić i Vasilije Janković.