Kultura

VIDEO: Gudački kvartet BG filharmonije u Dvorcu

| 23:03:2018 | 13:28:09

Jak olujni vjetar nije sinoć omeo publiku da posjeti još jedan program, koji se u okviru Zimske scene Barskog ljetopisa održava četvrtkom u Dvorcu kralja Nikole. Ljubitelji klasične muzike uživali su u koncertu Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, na čijem su kraju umjetnici nagrađeni dugim i iskrenim aplauzom. Zadovoljstvo nije izostalo ni na drugoj strani. Kvartet je svirao dodatno inspirisan posvećenom pažnjom i pokazanom emocijom publike.
 

Sastav, koji čine Jelena Dragnić – prva violina, Vladan Lončar – druga violina, Boris Brezovac – viola i Aleksandar Latković – violončelo, izveo je u Baru jednočasovni program, koji je obuhvatio dvije kompozicije za gudački kvartet, kanonskim djelima za gudače.
 
“Betoven je svakako osnovna literatura svakog gudačkog kvarteta. Na našem disku nalazi se drugi Betovenov kvartet, ne ovaj koji smo večeras svirali. Bio je tu i ‘Četvrti kvartet’ Dmitrija Šostakoviča, koji je isto standardni dio repertoara manje-više svakoga kvarteta. Ipak, na skoro svakom koncertu sviramo različit program”, objasnio je Boris Brezovac, violista. 
 
Kvartet radi na svom drugom CD-u.

 
Gudački kvartet Beogradske filharmonije osnovan je 2011. godine, u okviru samog orkestra. Njegovi članovi od tada aktivno sviraju i nastupaju paralelno, u obje formacije, što je izazov sa aspekta profesionalne odgovornosti, ali i sa aspekta lične organizacije.
 
“Iako mi sviramo svako svoj instrument, na probi orkestra i na probi kvarteta postavka posla je potpuno drugačija. Orkestar zahteva sasvim drugu vrstu koncentracije, takođe jednu drugu vrstu odricanja. To je ogroman ansambl, često nas je preko 100 na bini. Čovek mora da ima, kako sluha, tako i razumijevanja za svoju okolinu. Što se kvarteta tiče, mi za njega odvajamo naše privatno vrijeme. To nam ni na koji način nije propisano. Nije ni vezano za orkestar u smislu organizacije posla, proba ili koncerata. To je više vezano za našu unutrašnju organizaciju, ali naravno produkcija Filharmonije nas maksimalno podržava”, kazao je violista Boris Brezovac.
 
Kvartet ima zapažene koncertne aktivnosti, ne samo u regionu, već i u čitavom svijetu. Nastupali su u Francuskoj, Poljskoj, Njemačkoj, UAE, Kini...