Kultura

Promovisana knjige poezije Vladimira Cerovića

by Silvija Vukelić | 28:03:2018 | 13:50:03

Promocija knjige poezije “ Šapat nepoznatog vjetra” autora Vladimira Cerovića, upriličena je sinoć u dvorcu kralja Nikole, u organizaciji JP “ Kulturni centar Bar”.
 
Moderator večeri bila je Jovanka Ljubenko Matunović, publicista i novinar. U programu su učestvovali pisac i novinar Slobodan Vučinić, književnik Dušan Govedarica, a u ime izdavača obratio se pjesnik prof. Jovan Drašković urednik knjige.
 
Pored autora stihove je govorio i dramski umjetnik Dragiša Simović, a veče je muzički obojio kantautor Marinko Pavićević .

 
“Publika je bila divna, propratili su sve s velikom pažnjom. Izuzetno mi je drago da je knjiga lijepo prihvaćena”, kazao je Cerović za Radio Bar i Bar info.
 
U zbirci je tridesetak pjesama pretežno ljubavne tematike, ali ima i boemskih poput “ Vinopije”, “ Kafanske”…
 
“Svi stihovi koji su između korica ove knjige, nastali su prije trideset devet godina. Sve to sam napisao u dvije godine i nekoliko mjeseci. Od tada više nisam pisao. Kad me pitaju kad će nova knjiga odgovorim - ako inspiracija naiđe-naiđe, ako ne - nisam kriv “, s osmjehom kaže autor i dodaje da veomo voli književnost, posebno poeziju, te da rado govori stihove.
 
Poetsku zbirku “ Šapat nepoznatog vjetra”, pisac i novinar Slobodan Vučinić ocjenjuje “ intimnom, toplom i iskrenom “.

 
“Toplo, intimističko pjevanje potvrđuje pjesnikovu snagu, njegova osjećanja i zaljubljenost, bolje reći ljubav. Pjesnik mora da odgovori svim životnim izazovima, zgodama i nezgodama, svemu onome što život ustvari čini životom… da oslušne, doživi, isprati i da svoj sud i viđenje. Samo tada on potvrđuje da je probuđeni dio naroda i da nije pasivan u životu i okolini, a to Cerović veoma sugestivno i ubjedljivo izražava stihovima ”, dodao je Vučinić.
 
Kako smatra pjesnik prof. Jovan Drašković, poseban pečat Cerovićevoj poeziji daje to što je u njoj dosta autobiografskog.
 
“Ko je volio i gubio, patio, i opet vjerovao u dan sjutrašnji, družio se s vinom i kasnim satima, lako će se pronaći u moru stihova koje nam je autor podario”, kazao je Drašković, inače urednik knjige koju je objavila Izdavačka kuća “ Vladimir Mijušković” iz Nikšića.
 
Književnik Dušan Govedarica je jedan je od recenzenata. Autora poznaje još od studentskih dana. Evocirao je zajedničke uspomene iz tog doba, ali i otkrio da je od Cerovića “ jedva izmamio rukopis “.

 
“Osjetio sam tada da krijući piše pjesme. Moja najveća uloga bila je što sam s prijekorom uspio da izmamim njegov rukopis. To je sada ova knjiga” kazao je Govedarica.
 
Moderatorka večeri Jovanka Ljubenko Matunović takođe i recenzent knjige, kazala je da Cerović  “bez želje da se objašnjava nehotično šalje čitaocu zajedničku spoznaju, misaonu zamku i svojih ‘sto strana’ po kojima se stiže do duhovnog ogledala”.
Vladimir Cerović je rođen 1954.godine u Pljevljima. Gimnaziju je učio u Pljevljima i Novom Sadu, a Pravni fakultet u Beogradu. Živi i radi u Baru. Njegova ljubav su poezija i gluma. Učestvovao je u dramskim studijima KUD-a Jedinstvo, imao dvostruke uloge u predstavi “Sveti i prokleti”, učesnik je mnogih književnih večeri gdje je govorio sopstvene i stihove drugih pisaca. Jedan je od osnivača NVO “Teatar Čedo Dragović“ , stalni član žirija Festivala dječjeg teatra “ Čedo Dragović”. Predsjednik je Upravnog odbora NVO „ Umjetnost bez granica“.