Kultura

VIDEO: Anika i njena vremena

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 30:03:2018 | 15:47:10

Barska publika sinoć je imala priliku da na završnom programu martovske Zimske scene Ljetopisa pogleda predstavu “Anika i njena vremena”, nastalu po motivima poznate pripovjetke nobelovca Iva Andrića. U komadu koji je režirala Ana Đorđević, uloge tumače: Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Matejić, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić.
 
Predstava "Anika i njena vremena", u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Beo-Arta, bio je još jedan pozorišni ugođaj za barsku publiku.

 
Poznata priča, ispričana perom vrsnog pripovjedača, bila je dodatni motiv koji je okupio publiku u sali Doma kulture.
 
Radnja predstave postavljena je u dramaturški okvir onog dijela priče kada Jakša, sin dobrunskog prote Melentija umjesto da se posveti crkvi i naslijedi porodičnu tradiciju, sebe predaje prvoj dami višegradskog bordela - Aniki.
 
Upečatljiva je uloga Jakšine majke, protine žene, koja je, u stvari arhetipska i duboko proistekla iz sredine koja živote ljudi oblikuje na tradicionalnim i odnosima punim licemjerja i lažnog morala.

 
“Žene su dominantne u predstavi, počev od autorke, rediteljke Ane Đorđević. Pokušali smo da ispričamo priču o dva antipoda- Aniki i protinici, koje su dve krajnosti i zanimljivo je, to su dva ženska lika koja se nikad ne sretnu u predstavi. Vrlo je malo tako kompleksnih i ozbiljnih dramskih uloga u literaturi. Zato je meni bilo veliko zadovoljstvo da je iznesem, tim prije što je Andrić i njegov fascinantan tekst kao inspiracija, pravo uživanje”, kazala je nakon predstave Biljana Keskenović, koja je uvjerljivo prikazala lik protine žene i Jakšine majke Anđe.
 
Uz odličnu glumu i intrigantnu priču, kroz predstavu provijava zaista fascinantan i prepoznatljiv stil velikog Andrića - realistično poniranje u dubine ljudske duše, karaktera i patrijarhalne sredine, kao i mudre i filozofske piščeve poruke.
 
“Nadam se da smo uspjeli da suštinu i esenciju priče podijelimo sa publikom. Jakša je glavni muški lik koji duhovno ne postoji zbog ograničavanja kasabe i društvenih normi koje mu se pokušavaju nametnuti.Taj sukob je poznat svima nama, bez obzira u kom sistemu ili zemlji živimo”, kazao je Dušan Vukašinović, koji je igrao protinog sina Jakšu, odbjeglog kod Anike u bordel.

 
Lik provokativne Anike dočaran je odličnom glumom Milice Trifunović i rediteljskim postupkom Ane Đorđević.
 
“Krizu u Aniki i njenim vremenima ne izazivaju prirodne katastrofe širokih razmjera, razorni ratovi ili egzistencijalna ugroženost stanovništva. Jedna ličnost, samo jedna ličnost i to žena, izaziva kobnu zarazu koja prijeti da rasturi domove. To cijeloj krizi dodaje još jednu dimenziju-zavist u odnosu na toliko ličnu moć. Anika je misterija. Cijela njena ličnost je provokacija. Ali, nju je stvorila upravo ta zajednica koja je se toliko boji. Ona je žena rođena iz podsvesti mase koja je okružuje, kraljica svog carstva, nepokorna i svoja, zanosno mudra, koja lebdi iznad trivijalnosti i uvijek može da kaže ‘ne’. To je sve što mnogi muškarci raznih uzrasta, pritisnuti brigama, obavezama i okoštalo formalnim odnosima, potajno sanjaju da budu. I ne samo muškarci! To sanjaju i žene, zato joj se dive i mrze je, zato je i protjeruju iz svojih života, nasilno i na svoju štetu”, zapisala je, između ostalog o predstavi, rediteljka Đorđević.