Kultura

VIDEO: Promovisana poezija Dragane Mrkić

by Vesna Šoškić; video: Studio “Petović”; montaža Senad Sukalić | 06:04:2018 | 16:37:11

Prvi aprilski program Zimske scene Barskog ljetopisa bio je promocija knjige pjesnikinje i novinarke Dragane Mrkić “Predugo te nema”. Veče je obojio upečatljiv lirski iskaz poetese, čiju je najnoviju zbirku prof. dr Aleksandar Jerkov ocijenio kao “izuzetno kultivisani književni tekst koji posjeduje delikatan lirski izraz”.
 

Dragana Mrkić je savremena crnogorska pjesnikinja, širem auditorijumu prepoznatljiva kao novinarka TVCG. Završila je Filozofski fakultet u Nikšiću, a prije zbirke “Predugo te nema” objavila je knjigu poezije “Previše te ima”.
 
Književni kritičari se slažu da njena nova knjiga predstavlja zrelije književno ostvarenje, u kojem se prepoznaje moderna i samosvojna žena.
 
“Možemo da kažemo da se prepoznaje moderna i samosvjesna žena, ali takođe se prepoznaje i tradicionalna žena. U knjizi postoji ciklus koji je naslovljen ‘Familija’ i u kojem govorim o svom pokojnom ocu, o đedu i majci, a nastavlja se ljubavnom poezijom. Osjećanja su, dakle pomiješana i možemo reći da predstavljaju spoj tradicionalnog i modernog”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Dragana Mrkić, koja je ocjenu kritike o zrelijem pjesničkom izrazu, prokomentarisala: “Kako godine prolaze, svakako smo zreliji i nadam se pametniji. Zanimaju nas druge stvari. Prva zbirka ima svoj pečat, druga takođe, iako su motivi slični. Možda je sve kazano na neki dublji način. Željela sam da podstaknem ljude da razmišljaju i da osjete emociju koju želim da im prenesem”.
 

Dragana Mrkić se novinarstvom bavi dvadeset godina i, kako je kazala, nije neobično da novinari pišu knjige.
 
“Za sebe mogu reći da imam dva pera - jedno novinarsko, objektivno i drugo pjesničko - subjektivno. U novinarskom morate biti tačni i precizni, predstaviti stvari onakve kakve jesu. U ovom drugom, pjesničkom, koji je svijet za mene, mogu da budem maštovitija, drugačija, ali svakako da se novinarstvo i literatura negdje dodiruju i isprepliću. Dobar dio mog novinarskog posla se odnosi na praćenje kulturnih dešavanja, ali i brojnih društveno-socijalnih tema. Nerijetko neki događaj, susret, intervju, isprovocira i  pjesničku inspiraciju”, kazala je Dragana Mrkić, koja se osvrnula i na poziciju poezije danas.
 
“Poezija i štampana knjiga ne gube svoje mjesto, iako se čini da internet dominira. Dobro je da postoje  elektronska komunikacija i društvene mreže, jer u savremenom i dinamičnom svijetu u kojem živimo, na taj način se bolje i lakše povezujemo sa regionom. U jednom trenutku smo tu vezu izgubili, ali kultura, svakako nema granica”, ističe pjesnikinja.
 
“Draganina pjesnička zbirka obiluje lirskim mjestima. Sva je od čistih i nevinih osjećanja, od ustreptalosti jedne moderne i samosvjesne žene u lirskom subjektu, čiji je profil izgrađen od iskrenih i proživljenih emocija. Kroz intiman odnos prema sjećanjima i kroz subjektivan doživljaj istorije svoje porodice, ljubavi i osjećanja, Dragana Mrkić finalizuje rascvjetavanje svoje poetske ruže”, kazao je na promociji književni kritičar, mr Goran Radojičić.
 
Stihove Dragane Mrkić govorio je, uz autorku, i glumac Jovan Dabović, a gošće večeri bile su i balerine škole “Princeza Ksenija”.