Kultura

VIDEO: Izložba ukrasnih jaja Branke Bogdanović

by Vesna Šoškić; photo by Labud Lončar; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 07:04:2018 | 15:17:45

Povodom vaskršnjih praznika, galerija “Velimir A Leković” organizovala je izložbu ukrasnih jaja Branke Bogdanović. Publika je u prilici da pogleda izuzetno maštovito, lijepo ukrašena jaja i jaje - skulpturu od željezne konstrukcije, veličine dva metra, koje je ova kreativna Baranka poklonila galeriji, odnosno gradu, u spomen na svoju kćerku Anu.
 

Talenat za slikanje Branka Bogdanović otkrila je još kada je bila djevojčica, ali tek u posljednjih tridesetak godina tu krativnost pretočila je u ukrašavanje jaja. Zadivljujuće su lijepe Brankine rukotvorine, kao što je i zadivljujuća maštovitost, spretnost, umijeće i minucioznost ove divne dame. Jer, ukrašavati prava jaja, odnosno ljuske od jaja na ovaj način, zahtijeva, uz crtački talenat, i veliku koncentraciju, strpljivost i posvećenost.
 
“Svako jaje je pravo. Ovdje imamo nojeva jaja koja su svojevremeno stigla iz Afrike, jaja od guske, patke, prepelice, kokoške, pauna, a nedavno sam dobila i dva veoma lijepa jaja od labuda. Svake godine se sve više usavršavam, jer za mene je izazov da radim sve interesantnija i što raznovrsnija jaja. Ovaj posao je za mene i moja oaza, u kojoj se psihički regenerišem, ćutim, razmišljam i skupljam snagu za nove dane”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Branka Bogdanović.
 
Brankina jaja su i vrijedna, osim što su estetski izuzetno lijepa. Optočena su zlatom, srebrom, swarovski kristalima, slonovom kosti, koralima, a od mnogih su nastale i izvanredne kutijice za nakit i drugi ukrasi.


Ovom prilikom uradila je i jaje - skulpturu od željezne konstrukcije, koje je poklonila galeriji, odnosno gradu, u spomen na svoju talentovanu harizmatičnu kćerku, jednog od najboljih studenata beogradskog Pravnog fakulteta, koja je iznenada preminula uoči odbrane diplomskog rada.
 
“To je simbolično jaje, u čijoj osnovi su listovi loze, koja potiče od postanka čovječanstva. Ne kaže se uzalud ‘od koje loze potičeš’. Na to se nadovezuju listovi hrasta, a hrast predstavlja rođenje Isusovo. Nezaobilazna je i maslina, sveto drvo koje simbolizuje mir i prijateljstvo. Mojsije se sa maslinove gore spustio u Jerusalim, a Bar je prepoznatljiv po maslinama. Sam vrh ovog velikog jajeta je napravljen od lovorovog lista, koji simbolizuje uspjeh i pobjedu. U njegovom središtu je cvijet krina, koji je majka Božija držala u ruci i donijela blagostanje, uspjeh, pobjedu nad prolaznošću. Sve što simbolizuju jaje i Vaskrs ona je držala u svojoj ruci. Željela sam da ovo jaje poklonim galeriji i gradu i nadam se da će ono uskoro krasiti neki lijepi vanjski prostor, u znak sjećanja na moju kćerku Anu”, kazala nam je Branka Bogdanović.
 
Galerija “Velimir A. Leković” organizovala je prigodnu, tematsku izložbu, uoči Vaskrsa, jer, kako je kazao njen upravnik, mr Milun Lutovac, nosi niz lijepih poruka.
 

“Opredijelio sam se za ovakvu postavku, jer sam želio da prikažemo Brankin trud, njen veliki rad, kreativnost, koja leži u svakom čovjeku, ali moramo je pronaći, otkriti. Branka Bogdanović je ovom izložbom napravila iskorak, na veoma originalan način se predstavila uoči Vaskrsa i dala lijep pečat ovoj prazničnoj svetkovini”, istakao je Lutovac, koji se zahvalio na legatu-skulpturi koja će ukrašavati prostor ispred galerije ili samu galeriju.
 
“Volio bih da nam ova izložba bude i neka vrsta opomene da se vratimo strpljenju, kreaciji i da se vratimo našim pravim vrijednostima koje nas čine onako dobrim, kakvim u stvari jesmo”, zaključuje mr Milun Lutovac.