Kultura

VIDEO: Divan spoj klavira i glasa oduševio Barane

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 11:04:2018 | 15:25:37

U Dvorcu kralja Nikole u Baru sinoć je nastupio duo - profesorica Merita Subašić Šabanović na klaviru i sopranistkinja Hristina Spasić Dragović. Ovaj divni spoj, koji je naišao na dobar prijem kod barske publike, produkt je muzičkog festivala “Vivo” u Ulcinju. Nakon prvih uspješnih nastupa, dvije umjetnice očekuju koncerti i na drugim domaćim i međunarodnim scenama.
 
Merita Subašić Šabanović rođena je u Baru, gdje je stekla osnovno muzičko obrazovanje. Srednju muzičku školu "Vasa Pavić" završila je u Podgorici, a Muzičku akademiju na Cetinju, sa najvećom ocjenom, u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. Tokom školovanja nastupala je na domaćim i međunarodnim takmičenjima i osvajala prve nagrade. Zapažene koncerte imala je na Barskom ljetopisu i u drugim gradovima Crne Gore, a kao korepetitor nastupala je u Albaniji, na Kosovu, u Austriji. Živi i radi u Ulcinju, gdje predaje u Nižoj muzičkoj školi.

 
“Imali smo prvi zajednički nastup u Ulcinju, a željeli smo da nas čuje i barska publika. Spojio nas je festival ‘Vivo’ u Ulcinju, koji od decembra do maja organizuju dvije koleginice, uz podršku treće, koja nije iz naše branše. Dakle, ovaj festival se organizuje uz veliki entuzijazam tri dame i podršku sponzora koje nije lako naći. Za sada festival promoviše domaće umjetnike”, kazala je profesorica Merita Subašić Šabanović.
 
Repertoar dvije umjetnice čine klasične operske arije, ruske romanse i prepoznatljive kompozicije koje su prijemčive za široki auditorijum.

 
"Ovo je za mene veliki korak naprijed, jer sam, zbog porodičnih obaveza, bila odsutna sa muzičke scene gotovo četiri godine. Sada se, uz rad u školi, vraćam koncertnim nastupima i prioritet će biti saradnja sa Hristinom, jer na ovaj način želimo da afirmišemo naše dijete – Hristinu, i naše, domaće talente", istakla je profesorica Merita Subašić Šabanović.
 
Hristina Spasić Dragović rođena je takođe, u Baru. Student je završne godine Muzičke akademije u Novom Sadu. Iako ima tek 24 godine iza nje su brojna takmičenja i nagrade. Dobitnica je specijalnog priznanja za najperspektivniji vokal na Međunarodnom takmičenju u Rumi, laureat je festivala u Moskvi i Osijeku, a osvojila je niz prvih nagrada i na brojnim drugim festivalima u zemlji i inostranstvu. Jedna je od najtalentovanijih studenata Muzičke akademije u Novom Sadu. Dobitnica je stipendije iz fonda operske pjevačice Melanije Bugarinović I Bečkog univerziteta za pohađanje masterklasa i rada sa tamošnjim najeminentnijim profesorima I poznatim operskim pjevačem iz Španije Romanom Vargasom.
 
“Ovo je moj prvi nastup u Baru i veoma sam ga emotivno doživjela. Sasvim slučajno je došlo do saradnje sa profesoricom Meritom i veoma sam srećna zbog toga. Za Crnu Goru i Ulcinj sam naravno, veoma vezana i ovo je sve za mene posebno emotivan događaj i doživljaj", kazala je za Radio Bar i Bar info Hristina, koja je navela da je njena omiljena kompozicija, arija "Sestra Anđelike" i poznati svjetski kompozitori Verdi i Pučini.
 
Koncertu je prisustvovala i poznata crnogorska sopranistkinja i direktorka barske Muzičke škole Aleksandra Vojvodić Jovović, čija je učenica bila Hristina Spasić Dragović. Prenijela nam je svoje utiske sa koncerta.

 
"Izuzetno mi je drago što sam prisustvovala večerašnjem koncertu, koji sam veoma emotivno doživjela. Hristina je moja učenica i u nižoj i u srednjoj školi i uvijek sam bila posebno motivisana i ponosna kada slušam svoje bivše učenike. Večeras smo se mogli uvjeriti da su I Merita i Hristina zablistale. Vidi se kod Hristine da je to odškolavani glas , kojim nas je oduševila noćas. Moja želja je uvijek bila da podstaknem mlade ljude da se bave operom, jednom od najljepših umjetnosti. Nadam se da će ih biti sve više I da ću ja uvijek, kao i večeras, uživati u nastupu svojih učenika", kazala je mr Aleksandra Vojvodić Jovović.
 
Profesorica Merita Subašić Šabanović i Hristina Spasić Dragović predstaviće se publici i u drugim gradovima Crne Gore, kao i na predstojećim ljetnjim muzičkim festivalima.