Kultura

Mladi operski pjevači pokazali raskošan talenat

by Milanka Vukosavović | 15:05:2018 | 10:53:57

Izvođenjem opere “Služavka Gospodarica” u Baru je u subotu nastavljena turneja “Young@Opera” projekta u Crnoj Gori. Riječ je o internacionalnom projektu koji je podržan od programa “Kreativna Evropa”, a čiji je cilj promocija mladih talenata-operskih pjevača i onih koji se bave klasičnom muzikom.
 
U barskom Domu kulture izvođenju opere prisustvovalo je oko 150 gledalaca, zbog čega je u ime organizatora PR projekta Jovana Lutovac izrazila zadovoljstvo.
 
“ Učesnici i mentori u projektu se mijenjaju, pa je na taj način pružena šansa većem broju mladih umjetnika iz Crne Gore, Srbije i Bugarske da oprobaju svoje muzičko umijeće. Projekat govori o podsticanju i promociji mladih umjetnika i njihovog razvoja, kreativnosti, mobilnosti i razmjeni kultura, pa je rad na ovoj operi zabavnog karaktera, idealno sredstvo za takvo umjetničko istraživačko putovanje”, kazala je Lutovac.


Operu je režirao mladi reditelj Vladan Đurković iz Beograda, koji je nakon gostovanja u Baru izrazio zadovoljstvo prijemom barske publike i naveo da projekat traje 2 godine i sastoji se iz dva ciklusa. Prvi ciklus biće završen u novembru u Srbiji.
 
Izvođenja opera počela su u Bugarskoj, u Crnoj Gori pored Bara, nastupiće u Herceg Novom, Kotoru i Podgorici, a potom slijedi turneja po Srbiji.
 
Druga faza projekta “Young@Opera” bazira se na kreiranju nove opere za čiji su nastanak zaduženi pisac i reditelj Jovan Stamatović Karić i kompozitorka Milica Ilić. Opera čiji je radni naziv “NOVA” u ovom ciklusu nastaje pod okriljem priznatog dramaturga Stevana Koprivice koji je mentor mladim umjetnicima. Oni će boravkom u Crnoj Gori postaviti temelj ovom djelu, čija se premijera očekuje u Sofiji početkom februara 2019.