Kultura

Čarobni kutak na XIII podgoričkom sajmu knjiga

by Ivanka Leković | 17:05:2018 | 22:29:21

Kreativna radionica “Rastem uz malog princa“ u organizaciji barske knjižare “Čarobni kutak“ održana je na XIII podgoričkom međunarodnom sajmu knjiga.
 
Radionica je organizovana povodom 75 godina od objavljivanja Sent Egziperijeve knjige “Mali princ“, a realizovala je prof. u OŠ “Anto Đedović“, Ljiljana Milović, sa učenicima i profesorima OŠ “Milorad Musa Burzan“ iz Podgorice.


“Književni lik, poruke i simbolika djela predstavljeni su kroz rad u grupama 'Putovanje Malog princa na druge planete', što je učesnike podstaklo na asocijacije i traganje za metaforičkim značenjima (prijateljstvo, samoća, ljubav, strahovi, otuđenost, uspomene, djetinjstvo...). U drugom dijelu, nazvanom  ‘Ako želiš prijatelja, pripitomi me’, učenici su kroz igru upoznavali jedni druge i primjenjivali ono što su čuli i naučili od Malog princa. Učenici OŠ ‘Milorad Musa Burzan’, koji su bili gosti radionice, odlično su se snašli u toj ulozi. Ispoljili su kreativnost, maštovitost i sposobnost otkrivanja simbolike koju krije ovo djelo“, kazala je Milović, ističući da je Sajam, kao velika kulturna manifestacija, bio dobra prilika da se učenici motivišu da čitaju, da se podstaknu da razgovaraju o pročitanom i da se knjiga predstavi kao “jedinstvena, prenosiva magija“.
 
“Mali princ bio je prava inspiracija za to“, zaključila je Milović.