Kultura

VIDEO: Nova knjiga Miraša Martinovića premijerno u Baru

by Vesna Šoškić, photo: Studio Petović; snimatelj Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 01:06:2018 | 14:32:41

Književni program Zimske scene “Barskog ljetopisa” zaokružen je promocijom nove knjige poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee”. Knjiga predstavlja tematski kontinuitet u stvaralaštvu ovog plodnog pisca i, kako sam ističe, sinteza je cjelokupnog njegovog opusa. U Dvorcu kralja Nikole predstavljena je kroz razgovor autora sa piscem Miroslavom Jovanovićem Timotijevim.
 

Miraš Martinović je jedan od najznačajnijih i najautentičnijih crnogorskih pisaca. Na regionalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanesknoj prozi. Objavio je desetine knjiga i romana, a bogatu stvaralačku riznicu upotpunio je i sa nekoliko zbirki poezije.
 
“Mirko Kovač je zapisao da je pojava Miraševih knjiga prvorazredni događaj u Crnoj Gori, a Dimitrije Popović uporedio ga je  sa njemu bliskim i srodnim autorima - Eliotom, Kavafijem, Jursenar. Sve to govori da se radi o velikom i značajnom crnogorskom piscu, čije stvaralaštvo, na žalost, još nije dovoljno valorizovano u matičnoj državi”, kazao je u uvodnom dijelu večeri moderator, poznati pisac Miroslav Jovanović Timotijev, koji je istakao da je pred čitaocima još jedno vrijedno i zanimljivo Martinovićevo djelo. Pozdravio ga je svojim stihovima o poeziji.
 
A “Glasovi iz Doklee” su, kako ističe autor, sinteza cjelokupnog njegovog opusa, knjiga iz koje su proistekla i u koju su se vratila sva njegova djela.
 
“To je knjiga koja je u stalnom nastajanju i u stalnom sažimanju, gotovo možda i tri decenije. Ona je nukleus iz kojeg sve kreće i u koju se sve vraća. Mnogi likovi i događaji iz te knjige razvili su se u romane i čitave posebne knjige. To je knjiga kontinuiteta duha na prostoru Crne Gore, kroz vjekove. Ona je nastala u atipičnoj formi i na neki način je vrsta enciklopedije. Ona je i arhetipska knjiga, jer kroz nju čitam naše arhetipe. To je najdublji mogući moj silazak i poniranje u naše postajanje i postojanje. U njoj sam uzimao neke podatke iz istorije, koji možda na prvi pogled nijesu važni, ali u nekom dugom trajanju i nekom svjetlošću kojom zrače, oni su veoma bitni. Prepoznajem našu memoriju i ne želim da budem pretenciozan, ako kažem da je ovo knjiga naše memorije, čiji je okvir Doklea. Ona faktička, njeni ostaci kod Podgorice, ali i metafizička - grad sjećanja, škrinja u kojoj se čuvaju naše posebnosti i naše dragocjenosti. Tu knjigu sam pronašao duboko u sebi i ona ima neku posebnu magiju”, kazao je u intervjuu za Radio Bar i Bar Info Miraš Martinović, koji je, govoreći o najznačajnijim arhetipima, kazao da je to Duklja, ali i druga mjesta, poput Prapratne, o kojoj se malo zna, a koja je bila rezidencijalni centar dukljanskih kraljeva.
 
“Ona se nalazila negdje ovdje, u zaleđu Bara, ali je niko nije tačno locirao. Ona je neuhvatljiva. Ja sam se oslanjao na legende, a legende su najsigurniji dom koji čuva nekog i nešto. Mnoge legende sam pretočio u literaturu. Mogu reći da je kompletno moje djelo i ova knjiga ta Prapratna koju tražim. Gradio sam je od riječi, ona je kao metafora, kao stvarnost  što je nestala sa ove zemlje, kao metafizički grad koji živi negdje u nama, a moja je poruka da moramo više znati o sebi, jer kada znamo o sebi, onda smo sigurni ko smo i vrlo je bitno da tragamo za našom prošlošću”, kazao je Martinović, koji je naglasio da on konstatno traga za kontinuitetom i da je cjelokupan njegov rad, u stvari uspostavljanje kontinuiteta.
 

Ekskluzivno je u razgovoru za naše medije najavio novi roman “Homer na putu za Smirnu”.
 
“Kao učenik VII razreda, na Komovima, u velikoj oskudici u svakom smislu, a posebno u knjigama, od mojih rođaka sam dobio Homerovu ‘Ilijadu’ i cijelo ljeto sam je čitao. Iako mnogo toga nijesam razumio, to je za mene bilo čarobno, magično, to je ispomjeralo moje svjetove i otvorilo vidike. Homer je od tada stalno sa mnom i prisutan je u mnogim mojim knjigama. Dugo sam se bavio Trojanskim ratom. Homer je u mojoj knjizi bio hirurg u tom ratu i mislim da sam napisao sjajan antiratni roman”, kazao je Miraš Martinović, koji je, ne bez gorčine istakao, da za svoje knjige i romane, nije dobio finansijsku podršku od Ministarstva kulture.
 
“Moje knjige se uprkos tome, objavljuju”, kazao je Martinović.
 
“Glasove iz Doklee” objavilo je Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba i Skaner studio.