Kultura

Uspavanka za Ljubu se vratila u zavičaj

by Željko Milović | 03:06:2018 | 01:06:07

U punoj kongresnoj sali Specijalne bolnice u Banji Koviljači organizovana je, nakon barske, druga  promocija knjige “Uspavanka za Ljubu” Gordane Vujović. Time je priča o Gocinoj majki Ljubi, kao personifikaciji čitavog djela, napravila puni krug, i vratila se u zavičaj.
 
Gordana Vujović je, naime, provela djetinjstvo i mladost u Banji Koviljači, a udala se i više od četiri decenije živi u Baru. “Uspavanka za Ljubu” obuhvatila je gotovo cijeli njen život, to je porodična saga pretočena u literaturu.
 
“U sali su bila draga lica prijatelja, rođaka, kumova, školskih drugarica i drugova. Emocije su se mogle dodirnuti. Zapravo, nije to bila klasična promocija, već druženje, čitanje djelova iz knjige koji su posvećeni zavičaju, zajednička pjesma, a bogme i poneka suza. O knjizi je govorio dr Gavrilo Ilić, sin moje najbolje drugarice, stomatolog koji piše bolje od mnogih pisaca. On i njegov drug Marko Vidić, poznati loznički rokeri iz studentskih dana, napravili su divnu atmosferu pjevajući hitove ‘Bijelog dugmeta’, a školska drugarica Slobodanka Perić, slavuj školskih priredbi i zvijezda gimnazijskih igranki, razgalila nas je neizbježnim Arsenom i pjesmom o mladosti koja je poklanjala, ali i krala”, napisala je Gordana Vujović iz Vrnjačke Banje za Bar Info.
 
“Kuća od uspomena nije samo naša. To je javni prostor. Jeftini ili skupi hostel, gdje svi nađu sobu, kutak i krevet, ili ponjavu gdje se osjećaju lijepo. Lijepo jer je dio te skalamerije i njihov. Da je samo naš, samo bi nama, a možda ni nama, bilo lijepo. Ovako, živa fasada vremenom postaje sve toplija i trošni tavani sjećanja postaju sve veća sigurnost i sadašnjeg gradilišta neke buduce kuće. Neke buduće, kažem... Ali starih graditelja sjećanja više nema. Nema neimara i rabadžija našeg djetinjstva da sa nama podijele neke nove terete, olakšaju nam i onda kad mislimo da otežavaju. Jedan po jedan, odlaze na zasluženi odmor, da uživaju, nadam se, gledajući nas kako se koprcamo dok se penjemo uz brdo, ne shvatajući da nas na kraju ipak ne čeka vrh, nego neko drugo podnožje”, rekao je o knjizi dr Gavrilo Ilić.
 

Goca je bila jedna od prvih novinarki i urednica Radio Bara, urednica “Barskih novina” i dopisnica “Pobjede”. Objavila je do sada knjige “Mačka sa matrikulom” i “Što vjetar ne odnese” - zapise iz novinarske bilježnice. Djelo “Uspavanka za Ljubu” izdao je Kulturni centar Bar, u biblioteci “Barski ljetopis”, a promocija je bila u martu, u Dvorcu kralja Nikole.