Kultura

Barski ljetopis - 75 programa od 16. juna do 12. avgusta

by Željko Milović | 04:06:2018 | 11:01:28

Organizacioni tim 31. “Barskog ljetopisa” saopštio je koji sadržaji Barane i njihove goste očekuju tokom nešto manje od dva mjeseca ovog Festivala. Jedna od većih novina je i to što se književne večeri više neće održavati ispred Dvorca kralja Nikole, već u parku, na platou kod Knjaževe bašte.
 
Festival počinje 16. juna i trajaće do 12. avgusta. U okviru Večernje scene i Pratećeg programa prikazaće se 75 programa književne, likovne, muzičke i pozorišne umjetnosti. Na otvaranju, 16. juna, biće održan koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra na Šetalištu kralja Nikole, kod Marine.
 
U okviru pozorišnog programa biće prikazano 15 predstava, a ovogodišnja festivalska produkcija biće komad “O miševima i ljudima”, u koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica, kojeg će po motivima djela Džona Stajnbeka režirati Dino Mustafić. Selektor Boris Mišković odlučio se za još četiri crnogorske produkcije i devet predstava pozorišnih institucija iz regiona. Biće prikazana i prošlogodišnja produkcija Ljetopisa – “Orkanski visovi”.. Predstave 31. Barskog ljetopisa će se održavati na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, na sceni u Starom Baru i u tvrđavi Besac.
 
31. Ljetopis nudi 12 književnih promocija, koje se, nakon više od dvije decenije održavanja ispred Dvorca, sele na plato kod Knjaževe bašte u parku. Milun Lutovac, selektor, odabrao je domaće i regionalne pisce koji su u prethodnoj ili ovoj godini izdali zapažena izdanja. Niz otvara knjiga o Margiti Stefanović, klavijaturistkinji sastava EKV uz gostovanje autora Dušana Vesića, a među gostima tokom Ljetopisa su Svetislav Basara, Jurij Hudolin, Jovica Aćin, Balša Brković, Aleksandar Bečanović... Internacionalni gost je Jicak Bar Josef, iz Izraela.
 
U okviru muzičkog programa prikazeće se 14 koncerata klasične i džez muzike. Od toga, četiri su koncerta barskih muzičara, čiju selekciju potpisuje Aleksandra Vojvodić Jovović. Selektor subotnje scene je maestro Bojan Suđić, koji je u Bar pozvao neke od poznatih imena klasične i džez muzike: Romana Simovića, Vasila Hadžimanova i njegov bend, Dušana Gojkovića, Vladimira Milera i drugi. U muzičkom programu izdvaja se i projekat “Rok opera“, koncert “Novosadskog Big Benda” i Hora i orkestra Srpskog narodnog pozorišta, koje “Barski ljetopis” organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Bar, kao i Festival horova, koji će se odvijati u sklopu Pratećeg programa. Muzički programi će se održavati na šetalištu kod Marine, sceni u Starom Baru, platou ispred Dvorca i u sali Dvorca kralja Nikole.
 
U okviru likovnog programa publika će moći uživati u osam izložbi koje je selektovala dr Anastazija Miranović. Među predstavljenim radovima biće i Dimitrije Popović, Naod Zorić, Vahida Nimanbegu... Sve vrijeme Festivala, do 12. avgusta, biće aktuelna kolektivna izložba barskih akademskih umjetnika. Izložbe će se održavati u galeriji “Velimir A. Leković” i u sali Dvorca kralja Nikole.
 
Prateći program, u selekciji Vesne Vujošević Labović, ove godine obuhvata 25 žanrovski raznovrsnih programa za djecu, omladinu i odrasle: plesne predstave, performanse, ulični teatar, koncerte džez muzike, Festival horova, radionice mozaika, grafike, plažne radionice, poetsko-glumačka radionica, plažna biblioteka...
 
Svi podaci o ovogodišnjem programu, detalji i dodatne informacije nalaze se na oficijelnom sajtu Festivala, koji se, u organizaciji Kulturnog centra Bar, realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Bar, Turističke organizacije Bar i Ministarstva kulture Crne Gore.