Kultura

Izložba slika Biljane Keković na Ljetopisu

| 12:07:2018 | 11:56:50

Samostalna izložba Biljane Keković otvorena je sinoć u Dvorcu kralja Nikole, u okviru “Barskog ljetopisa”. Izložbom je obuhvaćeno dvadesetak radova manjeg i većeg formata, iz ciklusa “Misli u pokretu”.
 
Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa Ljetopisa, navodeći kako Keković “dozvoljava da boja vlastitom arugmetacijom polemiše, kroz kompozicijski sklad, slojevitom koloritnom nervaturnom fakturom koja gradi formu, međusobne suodnose, narativ djela”.
 
“Biljana opšti sa svijetom i sobom bojom. U toj interakcijskoj amplitudi smjenjuju se zapažanja i rasploženja od vedrih ditiramba, do elegičnih smiraja. Kontorlisani nemir uhvaćen u tijelu slike artikuliše energetska stanja slojevitih iskustava, strahova nadolazećeg, nemirenja s postojećim, promišljenim  bojenim iskazima. Sve životno-prirodne dihotomije, u kontrasnim jukastapozicioniranim korelacijama, zapravo kao da izgovaraju Matisovu rečenicu: ‘Ne mogu da pravim razliku između osjećanja koje imam o životu i načina na koje te osjećaje izražavam’. Ovo slikarstvo pomjera, jer se i samo neprestalno kreće i kako god ga predstavili i ma gdje, ono je nemir zarobljene duše/prirode, koja se svakim novim potezom kičice oslobađa kroz pojave i stanja, kroz sumnje i vjerovanja, konstante i vječito promjenljive identitete. Osnovne, čiste boje, oplemenjene vlastitim prirodama i suodnosima, kompozicioni sklad, pokazuju nam Kekovićku kao iskusnu slikarku koja vlada materijom. No, to bi bilo na ravni zanatskog. Ono što dalje kreće stvari je u sferi emocionalnog. U naboju koji eskalira do vriska, u plaču koji curi/kaplje, u žaru i strasti crvenih, žutih partija. U načinu na koji drži pažnju na ivici incidentnosti, no pod kontolom. Slojevit je ovo lični/kulturni pejzaž. U mjeri mogućeg, umjetnica dozvoljava prolaz u/kroz njen svijet, koji funkcioniše posebnim pravilima. Biljanini koloritni izricaji nemaju preteniziju da nas poput lekcija uče životu, oni su, zapravo, njegova svjedočanstva”, kazala je Miranović na otvaranju.
 

Nakon što je svoje stvaralaštvo prikazivala u SAD i širom Evrope, za Biljanu Keković ovo je bila prilika da se predstavi sugrađanima.
 
“Ovo je neka moja realnost. To je unutrašnji sadržaj koji se na neki način pojavljuje kroz boju, mahom neki nesvjesni sadržaji, kao i sjećanja koja su negdje natološka. Oblik ovim slikama daje svjetlost koja me nadahnjuje, isto kao što posle ta slika oblikuje mene. Dakle, svjetlost je ta koja mi daje beskonačno mnogo mogućnosti izraza, posebno ova naša mediteranska svjetlost. Mislim da se kroz boju mogu najbolje izraziti sva naša osjećanja, cijelo naše unutrašnje biće, sve ono što nije opipljivo, a jako nam je značajno u životu. Mislim da je boja ta koja kanališe naše uskladištene misli, sa kojima se eventualno borimo, da one najlakše proizilaze kroz boju. Naravno, tu je i kompozicija i forma. To je sve u vezi, ali svakako je boja ta koja pruža milion mogućnosti”, objasnila je Keković nakon otvaranja.
 
Postavka radova Biljane Keković može se obići u Dvorcu kralja Nikole do srijede, 25. jula, kada će na istom mjestu biti otvorena izložba slika Dimitrija Popovića.