Kultura

Premijera Bečanovićevog filma u Sinepleksu

| 01:02:2013 | 00:54:37

Poslije internacionalnog uspjeha, film “ Posljednje poglavlje” Baranina Nemanje Bečanovića sinoć je imao crnogorsku bioskopsku premijeru u “Sinepleksu”. Podgorička publika tako je konačno bila u prilici da vidi zašto je ovo debitantsko ostvarenje Bečanovića pobralo izuzetne pohvale i kritike na međunarodnim festivalima.
 
Reditelj filma priznaje da je put “Posljednjeg poglavlja” bio pomalo neuobičajen, jer je prvo predstavljen na međunarodnim festivalima ali kaže da se autorska ekipa svjesno opredijelila za tako nešto.
 
“Moji producenti i ja smo izabrali teži put. “Posljednje poglavlje” smo prvo slali na međunarodne festivale, pred strane kritičare i publiku sa željom da se izmjerimo vani. Da ne budemo kod kuće. Na sigurnom, ušuškani u lokalne priče gdje je snimiti film samo po sebi uspjeh. Htjeli smo da kritičarsko prepoznavanje dobijemo sa strane. Sada je došao i taj dan da se film pusti i u bioskopima u Crnoj Gori i mislim da je baš pravi trenutak za to”, kazao je Bečanović.
 
Bečanovićev prvijenac prikazan je u cijelom regionu (Sarajevo Film Festival, Priština filmski festival, Palić filmski festival, Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji), kao i širom Evrope (Velika Britanija, Holandija, Njemačka, Turska). Bio je u selekciji najznačajnijeg festivala nezavisnog filma u Evropi (“Raindance Film Festival”). Od premijere u sklopu glavnog programa prestižnog filmskog festivala u Sarajevu pratile su ga izuzetne kritike u inostranim medijima, a tu se posebno izdvaja izbor u top 5 evropskih filmova (Domenico La Porta, glavni urednik najuticajnijeg evropskog filmskog portala Cineuropa.org).